Lancet: Účinnosť ruskej vakcíny Sputnik V dosiahla 91,6 percenta

Účinnosť ruskej vakcíny Sputnik V proti covidu-19 v tretej a poslednej fáze klinických testov dosiahla 91,6 percenta.

02.02.2021 15:46 , aktualizované: 16:13
debata (37)

Uvádza to štúdia, ktorú dnes vydal odborný časopis Lancet. Vakcína preukázala účinnosť aj u starších ľudí, uviedla agentúra Reuters. Počas klinických testov neboli zaznamenané smrteľné komplikácie.

Tretej fázy klinických testov sa zúčastnilo takmer 20 000 osôb, z ktorých tri štvrtiny dostali vakcínu. Od začiatku testov sa 16 naočkovaných ľudí nakazilo koronavírusom, v kontrolnej skupine, ktorá očkovanie nedostala, to bolo 62 osôb. Pri podaní dvoch dávok látky účinnosť dosiahla 91,6 percenta. V testoch sa tiež preukázalo, že látka zabránila rozvoju stredných a ťažkých prejavov choroby covid-19.

Prípravok preukázal účinnosť 91,8 percenta aj u ľudí starších ako 60 rokov. Tí tvorili viac ako desať percent účastníkov tretej fázy testov.

Počas tretej fázy zomreli štyria účastníci, žiadny z nich však na komplikácie v súvislosti s očkovaním. Podľa štúdie neboli zaznamenané ťažké vedľajšie účinky vakcíny.

Vedci v minulosti kritizovali malú transparentnosť vývoja a testovania vakcíny Sputnik V. Dnes vydaná štúdia to podľa agentúry Reuters čiastočne napravila. „Uvedené výsledky sú jasné a vedecký základ očkovania bol preukázaný,“ uviedli v komentári zverejnenom v časopise Lancet profesori Ian Jones a Polly Royová.

Ruská vakcína používa podobnú technológiu ako prípravok od firmy AstraZeneca, ktorý vykazuje účinnosť okolo 70 percent. Vyššia účinnosť ruského prípravku je podľa vedcov daná pravdepodobne tým, že druhá dávka vakcíny lepšie podporuje imunitu proti chorobe.

Podľa agentúry TASS bude Rusko schopné dodať v tomto roku dávky vakcíny pre 700 miliónov ľudí.

Rusko začalo používať prípravok Sputnik V už v auguste, ešte pred koncom klinických testov, za čo bolo kritizované. Látku zaregistrovali a kúpili aj niektoré zahraničné krajiny, napríklad Maďarsko či Argentína. Na konci januára Rusko požiadalo o schválenie vakcíny Sputnik V v celej Európskej únii.

Vakcínu Sputnik V, pomenovanú po slávnej ruskej družici, vyvinul ústav epidemiologického a mikrobiologického výskumu Nikolaja Gamaleja. Na očkovanie sú potrebné dve dávky.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vakcína #koronavírus #Covid-19