Mladý Brit, ktorý sa pomaly zotavuje z kómy, nevie o pandémii

Mladý Brit, ktorý sa pomaly zotavuje z desaťmesačnej kómy, nevie o pandémii, hoci chorobu covid-19 dvakrát prekonal.

03.02.2021 12:14
debata (4)

Informoval o tom spravodajský web The Guardian.

Devätnásťročného Josepha Flavilla vlani 1. marca zrazilo auto v anglickom meste Burton upon Trent v grófstve Staffordshire, tri týždne pred začiatkom prvého britského lockdownu. Mladý muž bol kvôli traumatickému poraneniu mozgu v kóme mnoho mesiacov. Teraz sa ale pomaly začína zotavovať a reaguje na podnety.

Jeho teta Sally Flavillová Smithová denníku The Guardian povedala, že jej synovec „nebude o pandémii nič vedieť, pretože desať mesiacov spal“. „Jeho vedomie sa začína zlepšovať, ale skrátka nevieme, čo vie,“ dodala.

„Ani neviem, kde začať. Keby mi niekto pred rokom povedal, čo sa počas roka stane, myslím, že by som tomu neverila. Nemám tušenie, ako Joseph pochopí, čím sme si všetci prešli,“ dodala.

Doplnila, že sa rodina prostredníctvom videohovorov snažila mladému mužovi vysvetliť, že za ním nemôže kvôli protikoronaví­rusovým opatreniam chodiť. Nepokúšala sa mu však oznámiť rozsah pandémie.

„Keď je hore vo svojej izbe, nemá tušenie, prečo tam je. Hovoríme o tom po telefóne a snažíme sa ho upozorniť, že tam naozaj chceme byť a držať ho za ruku, ale jednoducho nemôžeme (kvôli covidu),“ povedala a dodala, že na podrobnejšie vysvetlenie pandémie bude priestor až pri osobnom stretnutí.

Mladík sa teraz po prevoze z nemocnice lieči na rehabilitačnej klinike v meste Stoke-on-Trent. Dokáže na vyzvanie hýbať končatinami a s rodinou komunikuje žmurkaním a úsmevom. Podľa jeho tety dokáže hýbať oboma nohami, dotknúť sa ucha a mrkaním odpovedať áno alebo nie. Jeho prvý úsmev rodinu dojal k slzám.

„Stále nás čaká dlhá cesta, jeho pokrok za posledné tri týždne je ale úplne úžasný,“ uviedla Flavillová-Smithová.

Mladík sa počas svojho pobytu v nemocnici dvakrát nakazil koronavírusom, vždy sa pritom z choroby zotavil.

Jeho matka Sharon ho mohla navštíviť v decembri na jeho 19. narodeniny. Musela si však držať odstup a mať ochranné pomôcky. „Vtedy Joseph ešte nebol natoľko pri vedomí, ako je teraz. Myslím, že bola dosť smutná, pretože si nebola istá, či ju vôbec spoznáva,“ uviedla teta pacienta. Jeho matka podľa nej na možnosť navštíviť syna čakala mesiace.

Pred nehodou sa Flavill venoval športu a vlani v máji mal dostať prestížne ocenenie vojvodu z Edinburghu, ktoré môžu získať ľudia do 24 rokov za dlhodobý rozvoj v športe, talente, dobrovoľníctve a za uskutočnenie dobrodružnej expedície.

Rodine sa prostredníctvom kampane s názvom Josephova cesta podarilo vybrať 30 000 libier. Výťažok je určený na pomoc teenagerovi pri jeho zotavovaní.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #vírus #kóma #pandémia #Covid-19