Diaľnica pre vírus má šírku dvoch vlasov. Zle tesniaci respirátor pred koronavírusom neochráni

Rozsiahla medzinárodná štúdia, ktorá bola zverejnená v prestížnom časopise PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences), potvrdila účinnosť rúšok. Vedci v nej konštatujú, že rúška účinne pomáhajú pri spomalení šírenia Covid-19. Jedným z výskumníkov, ktorí sa na štúdii podieľali, bol aj český chemik Vladimír Ždímal, vedúci Oddelenia chémie a fyziky aerosólov českej Akadémie vied.

08.02.2021 19:00
Respirátor / FFP2 / Foto: ,
Lekárnik drží respirátor FFP2
debata (32)

Výsledky štúdie, na ktorej ste sa spolupodieľali, hovoria, že rúška sú pri spomalení šírenia Covid-19 účinné. Týka sa to aj bavlnených aj jednorazových?

Všetky typy ochrany tváre sú účinné. Minulý rok v apríli sa robil experiment, keď respondenti mali povedať dve slová – stay healthy (zostaň zdravý). Pri ich vyslovení vyprodukovali v priemere 320 kvapôčok. Keď si nasadili látkové rúško, koncentrácia klesla na jednu, maximálne tri kvapôčky. Teda záchyt je lepší ako 99-percentný. Keď sme nakazení a nosíme rúško, znížime riziko, že nakazíme niekoho v okolí, stokrát. Takže áno, rúška, aj tie bavlnené a jednorazové sú účinné v prípade, že zakrývajú výstup z úst a nosa. Efekt zosilňuje dodržiavanie ďalších opatrení, ako je udržiavanie vzdialenosti medzi ľuďmi pri stretávaní.

Možnosťou, ako sa chrániť, sú aj nanorúška. Tie moderné dokážu poskytnúť porovnateľnú mieru ochrany z hľadiska filtračnej účinnosti ako profesionálne respirátory, krásne sa dajú vytvarovať okolo nosa a na tvári. Sám také rúško nosím, pretože mi ako astmatikovi vyhovuje menší odpor pri dýchaní v porovnaní s respirátorom.

Chránia nás rúška aj pred britskou a juhoafrickou mutáciou? Pretože práve v súvislosti s týmito mutáciami sa čoraz častejšie skloňuje možné používanie respirátorov FFP2.

Z hľadiska fyziky prenosu je to úplne jedno, o akú mutáciu ide, pretože vírus je stále rovnako veľký. Prenos z osoby na osobu je rovnaký. Takže áno, chránia.

Rakúsko a Nemecko zaviedli povinné nosenie respirátorov na vybraných miestach. O ich nosení sa v posledných dňoch diskutuje aj na Slovensku, najmä pokiaľ ide o obchody a mestskú hromadnú dopravu. Mali by sme ísť podľa ich vzoru?

Respirátory FFP2 sú síce v boji proti koronavírusu účinné, ale iba v prípade, ak dobre tesnia na tvári. Stačí malá netesnosť a už svoj účel neplnia. Aj medzera hrúbky dvoch vlasov vírusu stačí, aby ochrannou pomôckou prešiel, taká medzera je preň ako diaľnica so sto jazdnými pruhmi. Preto nestačí, aby respirátor trochu tesnil, musí tesniť veľmi. Preto už nie som až takým zástancom respirátorov FFP2 a FFP3, akým som bol vlani na jar.

Respirátor by sa mal pri nádychu pritlačiť k tvári a pri výdychu je dôležité, aby sa "vydúval“. Ak to tak nie je, respirátor má podobnú účinnosť ako látkové rúška. Navyše, každý človek by si mal vybrať špecifický respirátor na svoju tvár. Každý má totiž iný tvar a rozmery tváre. Mali by sme si ich vyberať presne, rovnako ako to robíme pri veľkosti topánok.

Testovali ste účinnosť respirátorov?

Testovali sme približne sto respirátorov a asi 250 rôznych materiálov. Respirátor dobre chráni len v prípade, keď ho dobre pripevníme – veľmi tesne, lepiacou páskou, lepidlom či tavnou pištoľou na tvár testovacej figuríny. Keď nebol prilepený, účinnosť klesala dramaticky, pri FFP3 z 99 percent na 80 až 20 podľa kvality výrobku, pretože ich nebolo možné vytvarovať na tvári a okolo nosa tak, aby poskytli plynotesnú ochranu. Pomohlo by skôr, keby sa na trhu objavili respirátory rôznych výrobcov a veľkostí a my by sme si mohli vybrať ten, ktorý najlepšie "sedí“ na našej tvári.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #štúdia #výskum #vedec #respirátor #ako používať respirátor