Bežný liek na astmu znižuje riziko hospitalizácií pacientov s covidom o 90 percent

Liek zo skupiny kortikoidov, ktorý bežne používajú astmatici, znižuje podľa štúdie vedcov z Oxfordskej univerzity u pacientov s covidom riziko hospitalizácie a skracuje dobu uzdravovania. Chorí ho však musia dostať do siedmich dní od prejavenia symptómov, píše agentúra Reuters.

09.02.2021 23:43
Covid / Koronavírus / Lekár / Zdravotník / Foto: ,
debata (12)

Štúdia, ktorej sa na 28 dní zúčastnilo 146 pacientov, ukázala, že keď vdychovali budezonid, predávaný pod názvom Pulmicort, znížilo sa u nich v porovnaní s obvyklou liečbou covidu riziko hospitalizácie o 90 percent.

Vedci uviedli, že k tomuto výskumu ich priviedla skutočnosť, že ľudia s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, ktorým lekári často predpisujú kortikoidy, tvorili nepomerne malú časť pacientov hospitalizovaných na začiatku pandémie.

U účastníkov štúdie inhalujúcich budezonid tiež rýchlejšie ustúpila horúčka a v menšej miere ich tiež trápili dlhodobé následky ochorenia.

Podľa Mony Bafadhelovej, členky vedeckého tímu, je povzbudivé, že relatívne bezpečný, ľahko dostupný a dobre preskúmaný liek by mohol priniesť úľavu v situácii, keď sú nemocnice v mnohých krajinách preťažené.

Pulmicort od firmy AstraZeneca, ktorá je inak jedným z výrobcov vakcíny proti covidu, svojho času platil za „senzáciu“ medzi lieky na astmu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Astma #koronavírus #Covid-19