Vedci testujú možnosti liečby Crohnovej choroby na miniprasatách

Vedci z českej Akadémie vied testujú nové postupy pre liečbu komplikácií Crohnovej choroby na miniatúrnych prasiatkach.

21.02.2021 06:00
crohnova choroba, ochorenia čriev, zápalové... Foto:
debata

Pacienti s týmto autoimunitným ochorením tráviaceho traktu trpia opakovaných zúžením čreva. Vedcom sa podarilo podobné zúženie vytvoriť aj u ošípaných, oznámila Markéta Růžičková z tlačového oddelenia Akadémie vied ČR (AVČR).

Vedcom z Ústavu živočíšnej fyziológie a genetiky AV ČR sa podarilo na chovaných miniatúrnych prasiatkach vytvoriť model s podobnými komplikáciami, akými trpia pacienti s týmto nebezpečným ochorením. Zvieratá tak môžu v budúcnosti pomáhať pri vývoji a testovaní nových liečebných postupov.

Crohnova choroba, teda chronické zápalové ochorenie tráviaceho ústrojenstva, sa najčastejšie prejavuje bolesťami brucha, dlhotrvajúcou hnačkou, ale aj únavou a úbytkom hmotnosti, až podvýživou. Pacientov navyše často sužuje aj zúženie čreva. Približne päťdesiat percent pacientov podstúpi do desiatich rokov po stanovení diagnózy chirurgické odstránenie poškodenej časti čreva. „Až u šesťdesiatich percent z nich sa v mieste opätovného spojenia prejaví patológia v podobe zhrubnutia steny čreva a následného opätovného zúženia, ktoré obmedzuje priechodnosť a vyžaduje ďalšie chirurgické zákroky,“ vysvetľuje Martin Lukáš z Ústavu živočíšnej fyziológie a genetiky AV ČR motiváciu práce svojho tímu.

Vedci sa využitím miniatúrnych prasiatok ako vhodných modelov k výskumu najrôznejších ľudských ochorení zaoberajú dlhodobo. Tentoraz sa preto zamerali na tráviace ústrojenstvo týchto cicavcov. „Vytvorili sme nový, opakovateľný model črevného zúženia u miniatúrnych prasiatok ako veľkého zvieracieho modelu s makroskopicky aj mikroskopicky potvrdenými zápalovými zmenami, ktoré napodobňujú Crohnovu chorobu ľudí,“ opisuje pracovný postup ďalší z výskumníkov Štefan Juhás.

K nácviku endoskopických zákrokov môžu slúžiť... Foto: Jana Plavec; Martin Lukáš, Ústav živočíšnej fyziológie a genetiky AV ČR
2021 02 08 prasata endoskopie K nácviku endoskopických zákrokov môžu slúžiť aj modely črevného zúženia u miniprasaťa.

Pokročilé endoskopické techniky sú najvhodnejšie a najšetrnejšie formy následnej terapie zúženia čreva pri Crohnovej chorobe. Ich využitie však vyžaduje skúsenosť a prax, ktorú možno len ťažko získať na ľudských pacientoch. Preto vedci opäť využili zvieracie modely. „U našich miniprasiatok sme preukázali stabilný priemer črevného zúženia pretrvávajúce dlhšie ako šesť mesiacov, vhodný pre vývoj nových endoskopických techník ošetrenia alebo tréning endoskopických špecialistov humánnej medicíny,“ približuje Martin Lukáš unikátnu možnosť zapojenia zvierat.

Prečo práve miniatúrne prasiatka?

Liběchovské miniatúrne ošípané. Foto: Jana Plavec; Martin Lukáš, Ústav živočíšnej fyziológie a genetiky AV ČR
2021 02 08 prasata endoskopie1 Liběchovské miniatúrne ošípané.

Liběchovské miniatúrne ošípané sú fyziologicky a anatomicky človeku oveľa bližšie než tradične používané malé zvieracie modely, ako sú myši a potkany, na ktorých sa nové liečebné postupy spravidla testujú pred klinickými testami na ľudských pacientoch. Na rozdiel od psov, opíc a ľudoopov sú miniatúrne prasiatka aj v súčasnej dobe akceptovateľným ekonomickým a etickým variantom biomedicínskeho výskumu vrátane testovania nových terapií.

Štúdia využitie miniatúrnych prasiatok pre nácvik endoskopických techník vznikla v spolupráci so špecialistami z klinického a výskumného centra pre črevné zápaly ISCAR a s chirurgom z Všeobecnej fakultnej nemocnice a Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe a Kráľovskej Lancasterskej nemocnice vo Veľkej Británii.

Pripravil: Martin Ocknecht, Divízia vonkajších vzťahov SSC AV ČR, v spolupráci s Ústavom živočíšnej fyziológie a genetiky AV ČR

debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #vedci #výskum #prasa #testy #Crohnova choroba