Možný prenos vírusu si vyžaduje ďalší výskum

Šéf skupiny expertov WHO Peter Embarek povedal, že netopiere sú pravdepodobným pôvodcom nákazy koronavírusu SARS-CoV-2, a takisto potvrdil, že možný prenos vírusu prostredníctvom mrazených potravín si vyžaduje ďalšie vyšetrovanie. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

10.02.2021 16:36
Girl with protective mask, Covid-19,... Foto:
debata (2)

Skupina odborníkov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ukončila svoju misiu v Číne, kde skúmali pôvod koronavírusu. Týmto vedcom sa nepodarilo potvrdiť pôvod vírusu u zvierat a v utorkovom vyjadrení odmietli teóriu o jeho úniku z laboratória.

Tím expertov podľa Embareka získal nové informácie, avšak celkový pohľad vedcov na prepuknutie nákazy sa výrazne nezmenil.

Proces prenosu vírusu zo zvieracieho pôvodcu cez trhovisko Chua-nan v čínskom meste Wu-chan mohol byť podľa Embareka veľmi „dlhý a komplikovaný“ a mohol zahŕňať aj pohyb cez hranice.

Trhovisko s morskými plodmi Chua-nan, ktoré je od januára 2020 uzavreté, spájajú s prvými prípadmi nákazy, ktoré potvrdili v decembri 2019. Experti organizácie WHO trhovisko počas svojho pôsobenia v Číne navštívili.

„Tento záchytný bod môžeme naďalej sledovať a skúmať zásobovací reťazec i zvieratá, ktoré boli na trhovisko dodávané,“ povedal Embarek, ktorý sa venuje bezpečnosti potravín i zoonózam – infekciám prirodzene prenosným zo zvierat na ľudí.

Embarek povedal že vírus dokáže prežiť v podmienkach, aké poskytujú chladené a mrazené výrobky. „V skutočnosti však nevieme, či sa tento vírus môže preniesť na ľudí, alebo za akých podmienok,“ povedal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #WHO #netopier #koronavírus #Covid-19