Nosenie dvoch rúšok namiesto jedného lepšie chráni pred covidom

Riziko koronavírusovej nákazy sa pravdepodobne výrazne znižuje, ak rúško tesne prilieha k tvári a ľudia nosia dve namiesto jedného.

14.02.2021 22:10
Virus Outbreak Double Masks Foto: ,
Dve rúška sú účinnejšie ako jedno, potvrdila štúdia.
debata (53)

Vyplýva to z experimentov amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Jeho vedci v laboratóriu skúmali riziko nákazy pri dvojmetrovom odstupe. Zistili, že jedno chirurgické alebo látkové rúško pri výdychu zablokuje asi 40 percent aerosólu mieriaceho k hlave osoby, ktorá sa nadychuje. Nasadením látkového rúška cez chirurgické sa táto účinnosť zdvojnásobila. Pokiaľ mali dve rúška obaja, bola podľa vedcov účinnosť viac ako 95-percentná.

„Prvou výzvou je prinútiť čo najviac ľudí, aby nosili rúška. Potom zabezpečiť tým, ktorí ho nosia, aby z toho mali čo najväčší úžitok,“ uviedol John Brooks z CDC.

Štúdia mala určité úskalia. Výskumníci použili chirurgické rúška od jedného výrobcu a len jeden typ látkového rúška. Či by výsledky boli rovnaké u iných rúšok, tak nie je jasné. Závery CDC však potvrdzujú niektoré skoršie štúdie, podľa ktorých môžu byť dve rúška účinnejšie ako jedno. „Funguje to,“ vyhlásil Brooks.

CDC aktualizovala svoje odporúčania a uvádza, že správne nosenie látkového rúška cez chirurgické môže utesniť medzery medzi rúškom a tvárou, cez ktoré by inak mohli prenikať vírusové častice.

Niektorí Američania už dve rúška nosia. Podľa expertov je to čiastočne kvôli novým, nákazlivejším variantom koronavírusu. Odporúčania CDC sa pritom v priebehu pandémie menili, pripomína agentúra AP. Kým nosenie rúšok bolo už pred pandémiou v období chrípok bežné najmä v častiach Ázii, v Amerike nie. Na začiatku koronavírusovej krízy začali rúška miznúť z regálov amerických obchodov.

Predstavitelia amerického zdravotníctva potom začali verejnosť vyzývať, aby ich nenosila. „Vážne, ľudia – prestaňte kupovať rúška!“ napísal takmer pred rokom na twitteri vtedajší šéf americkej zdravotníckej služby Jerome Adams. O dva mesiace neskôr, keď začalo byť jasné, že šíriť nákazu môžu aj ľudia bez príznakov, začala CDC nosenie rúšok na verejnosti odporúčať.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vírus #koronavírus #Covid-19