Britská mutácia koronavírusu bude na svete asi dominantná

Mutácia koronavírusu, ktorú vedci prvýkrát odhalili vlani v decembri na juhu Anglicka, je teraz v Británii dominantná a s najväčšou pravdepodobnosťou bude časom prevládať na celom svete.

21.02.2021 08:57
covid britska mutacia Foto:
debata

Pre stanicu BBC to povedala britská mikrobiologička Sharon Peacocková. Podľa nej sa budú musieť vedci rôznymi variantmi vírusu SARS-CoV-2 zaoberať ešte najmenej desať rokov.

Podľa Peacockovej, ktorá je na čele britského programu zameraného na odhaľovanie mutácií, teraz vakcíny na takzvaný britský variant koronavírusu účinkujú. Aj nový variant ale začína mutovať, čo by podľa Peacockovej mohlo v budúcnosti ohroziť účinnosť očkovania.

Na svete sa zatiaľ objavili tri varianty koronavírusu SARS-CoV-2: okrem takzvanej britskej sú to aj juhoafrická a brazílska. Všetky sú nákazlivejšie, než pôvodný variant. Či spôsobujú tiež horší priebeh covidu-19, ale zatiaľ nie je jasné.

Podľa Peacockovej britská mutácia s najväčšou pravdepodobnosťou nakoniec „zaplaví svet“ a prevládne. Doteraz sa variant objavený prvýkrát v grófstve Kent preukázal v piatich desiatkach krajín sveta vrátane Slovenska.

Mutovanie vírusov je podľa Peacockovej bežné a len niektoré mutácie majú zvláštne vlastnosti, kvôli ktorým sa napríklad stávajú nákazlivejšími. Práve tie treba podľa mikrobiologičky sledovať. „To bude podľa mňa potrebné robiť ešte aspoň desať rokov,“ uviedla.

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #pandémia #koronavírus #Covid-19