Vo Veľkej Británii schválili štúdiu, v ktorej infikujú zdravých dobrovoľníkov vírusom

Na štúdii, ktorá sa začne na budúci týždeň, by sa malo zúčastniť 90 účastníkov vo veku 18 - 30 rokov.

17.02.2021 14:29
debata (1)

Vo Veľkej Británii schválili klinickú štúdiu na testovanie vakcín a liečby ochorenia COVID-19, pri ktorej infikujú zdravých účastníkov koronavírusom. Je to prvá takáto štúdia súvisiaca s COVID-19 na svete. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Štúdia, ktorá má pomôcť pri vývoji nových vakcín a liečiv proti COVID-19, vzniká v spolupráci pracovnej skupiny britskej vlády pre vakcíny, Imperial College London, Royal Free London NHS Foundation Trust a spoločnosti hVIVO. Testovanie má vedcom pomôcť zistiť, aké najmenšie množstvo koronavírusu dokáže spôsobiť nákazu a ako naň reaguje ľudský imunitný systém. To by malo odborníkom pomôcť lepšie pochopiť ochorenie, ktoré spôsobuje nový koronavírus.

Na štúdii, ktorá sa začne na budúci týždeň, by sa malo zúčastniť 90 účastníkov vo veku 18 – 30 rokov. Tých v bezpečnom a kontrolovanom prostredí vystavia vírusu, zatiaľ čo zdravotníci budú monitorovať ich zdravie. Dobrovoľníci za svoju účasť dostanú kompenzáciu, uviedla vláda.

Najprv budú výskumníci infikovať dobrovoľníkov koronavírusom, ktorý cirkuloval v Spojenom kráľovstve od začiatku pandémie vlani v marci a pre zdravých dospelých predstavuje nízke riziko. Časom menší počet účastníkov pravdepodobne dostane schválené vakcíny a potom ich vystavia vírusu, čo by malo vedcom pomôcť nájsť najúčinnejšie látky, píše BBC.

Podobné štúdie už zohrali dôležitú rolu pri vývoji liečby mnohých ochorení, vrátane malárie, týfusu, cholery a chrípky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľníci #štúdia #vírus #koronavírus #Covid-19 #infikovaní