V Izraeli predstavili sľubný liek proti covidu-19

V Izraeli oznámili výsledok prvej fázy klinickej štúdie výskumu lieku proti covidu-19. Vykonali ju na 35 ľuďoch so stredným alebo ťažkým priebehom ochorenia.

17.02.2021 17:50
covid Foto:
Nový koronavírus COVID-19.
debata (5)

Stav pacientov sa po päťdňovej liečbe spočívajúcej v inhalácii lieku raz denne výrazne zlepšil a v priemere za štyri dni mohli byť prepustení z nemocnice. Na tlačovej konferencii usporiadanej v Jeruzaleme o tom dnes informoval Nadir Arber, ktorý výskum vedie, a šéfka výskumného laboratória Širan Šapiraová z Ichilovovej nemocnice v Tel Avive.

Terapia označená ako EXO-CD24 dokáže zastaviť takzvanú cytokínovú búrku, pri ktorej sa imunitný systém vymkne kontrole a vyvolá prehnanú imunitnú reakciu. Telo pri nej produkuje látky, ktoré ich nakoniec zabijú. V prípade covidu-19 sa tak deje u piatich až siedmich percent pacientov, táto búrka napadá pľúca a vyvolá ťažké dýchacie problémy.

Liečebný preparát je založený na exozómoch, ktoré sa uvoľnia z bunkových membrán a použijú na medzibunkovú komunikáciu. Tieto exozómy sa obohacujú o proteín označený CD24, ktorý má významnú úlohu pri regulácii imunitného systému.

V štúdii boli pacienti rozdelení do štyroch skupín, v troch ich bolo po piatich, v jednej 20.

Dostávali dávky lieku od minimálnej po maximálnu. Ich priemerný vek bol 58 rokov, boli to ľudia vo veku 37 až 77 rokov, 33 percent z nich boli ženy. U jedného pacienta bola liečba prerušená. Ich stav sa kontroloval po siedmich a potom 35 dňoch od skončenia liečby.

Liečebná látka sa aplikuje formou jednej inhalačnej dávky jedenkrát denne počas piatich dní. Podľa výskumníkov má dva hlavné účinky – bráni prehnanej sekrécii cytokínov a dostáva sa priamo do pľúc, takže nevyvoláva vedľajšie účinky ako látky podávané injekčne alebo ústami.

Arber, ktorý v nemocnici riadi centrum prevencie rakoviny, na prezentácii uviedol, že liek možno vyrobiť rýchlo a lacno, takže výroby bude schopná akákoľvek farmaceutická firma. Upozornil ale, že zatiaľ neprebehla ďalšia fáza testov, v ktorej je potrebné porovnanie s kontrolnou skupinou, ktorá bude dostávať placebo. Ďalšia fáza testov predpokladá účasť oveľa väčších skupín pacientov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #vírus #liek #pandémia