Výskum: Väčšina majiteľov psov by za svojho miláčika riskovala život

Obrana pred hadom alebo skok na cestu pred prechádzajúce autá. Aj takýmito spôsobmi už majitelia psov zachraňovali svojich štvornohých miláčikov.

20.02.2021 08:00
A beautiful woman laughing while her pet is... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Podľa nového prieskumu takmer tretina majiteľov psov v USA už v takýchto situáciách riskovala zranenie . Niektorí Američania sa za svojimi psíkmi šplhali na stavebné lešenia, vrhali sa do bazénov, postavili sa pred iného rozzúreného psa alebo sa nechali „potriasť“ elektrickým vedením, lebo sa k nemu ich pes priveľmi priblížil.

Prieskum medzi 2000 majiteľmi psov ukázal, že sedem z desiatich by sa bez váhania vystavilo riziku zranenia, len aby ich chlpáč ostal nažive. Nie je to ani prekvapujúce, keďže štyria z piatich považujú svojich domácich miláčikov za plnoprávnych členov rodiny.

Pre niektorých je dokonca vzťah so psom najdôležitejší v domácnosti. Z tých respondentov, ktorí sú v manželstve alebo inom zväzku, viac ako polovica pripúšťa, že sa so svojím štvornohým miláčikom bozkáva častejšie ako s partnerom. Z prieskumu agentúry OnePoll tiež vyplýva, že 61 percent majiteľov uprednostňuje svojich psov pred niektorými ľuďmi, ktorých poznajú. Takmer 50 percent sa priznalo, že pozná mená psov vo svojom okolí, nie však mená ich majiteľov. Približne 70 percent respondentov už čelilo v minulosti obvineniam, že svojich domácich miláčikov rozmaznávajú, ale na takéto výčitky nedbali.

Šesťdesiatpäť percent Američanov považuje rozmaznávanie svojich psíkov za formu starostlivosti o seba samého a 63 percent prezradilo, že lepšie organizujú ich návštevy u veterinára ako svoje vlastné u lekára. Výskumníci tiež zisťovali, akými spôsobmi prejavujú svojim chlpáčom lásku. Štyridsaťdeväť percent ľudí nechá svojich psov spať s nimi na posteli a 46 percent ich nechá vyvaľovať sa na gauči.

Až neuveriteľne znie fakt, že jeden z troch majiteľov sa nevie odlúčiť od svojho štvornohého miláčika ani na chvíľu a nechá ho ísť s ním až na záchod alebo do sprchy. Respondenti naozaj chcú vidieť svojho psa, kamkoľvek idú. Zrejme neprekonateľnou známkou vernej lásky medzi psom a jeho majiteľom je fakt, že 13 percent Američanov dovolí svojim psom piť vodu z toho istého pohára ako oni.

„Výskum odráža to, čo vidíme každý deň – ľudia považujú svojich domácich miláčikov za členov svojej rodiny,“ hovorí Shawn Buckley, zakladateľ potravinárskej spoločnosti JustFoodForDogs na stránke studyfinds.org. „Naši miláčikovia nám prinášajú toľko potešenia a keďže si výmenou za to nežiadajú veľa, chceme pre nich len to najlepšie a naša starostlivosť o nich to len preukazuje.“

Tretina respondentov uviedla, že na Deň vďakyvzdania uvaria jedlo špeciálne pre svojho psa a chcú, aby aj oni boli súčasťou osláv každého významného sviatku. Takmer 50 percent dáva svojim chlpáčom halloweensky kostým a trvá na tom, aby boli počas tohto sviatku súčasťou rodinnej fotografie. Jeden zo štyroch majiteľov kupuje svojmu psovi valentínsky darček a 37 percent mu organizuje narodeninový večierok. Sedem z desiatich Američanov hovorí, že chce, aby ich štvornohí miláčikovia jedli tak kvalitne, ak nie lepšie, ako oni.

„Najlepšou vecou pre zdravie vášho psa je, keď mu pripravíte nutrične vyvážené jedlo z čerstvých nespracovaných potravín,“ zdôrazňuje Dr. Oscar Chavez zo spoločnosti JustFoodFor Dogs.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vedci #pes #výskum #človek