Vakcína AstraZeneca je účinnejšia s dlhším odstupom medzi dávkami

Vakcína proti covidu-19 od britsko-švédskeho výrobcu AstraZeneca je účinnejšia, keď sa druhá dávka aplikuje v dlhšom, zhruba trojmesačnom časovom intervale od prvej dávky.

19.02.2021 21:47
debata

Potvrdzuje to vedecká štúdia, ktorú dnes zverejnil odborný magazín The Lancet.

Pôvodne bol odporúčaný kratší ako šesťtýždňový rozostup medzi dvoma dávkami očkovania.

Vakcínou od AstraZeneca začala ako prvá očkovať Británia a britské úrady sa rozhodli interval medzi injekciami predĺžiť kvôli vládnej stratégii, podľa ktorej malo čo najväčšie množstvo ľudí rýchlo dostať aspoň jednu dávku. Vedci teraz potvrdili, že táto stratégia účinnosť očkovania nijako neohrozila, ale naopak, ju zvýšila.

Podľa štúdie vakcína tri mesiace po aplikácii prvej dávky dokázala zabrániť 76 percentám príznakových ochorení covidom-19. Až na 81 percent sa účinnosť zvýšila v prípade, že rozostup medzi dávkami bol 12 týždňov. Pri kratšom ako šesťtýždňovom intervale bola účinnosť nižšia – asi 55 percentná.

Podľa agentúry Reuters môžu byť zistenia vedcov dobrou správou vo chvíli, keď sa krajiny stretávajú s nákazlivejšími mutáciami koronavírusu. Budú mať totiž viac času na to, aby naočkovali väčšie množstvo ľudí prvou dávkou vakcíny, a spomalili tak šírenie nákazy.

debata chyba
Viac na túto tému: #vakcína #pandémia #koronavírus #Covid-19 #AstraZeneca