Imunitná odpoveď na vakcínu nemusí byť dokonalá. Sú ale bezpečné

Ochorenie COVID-19 už rok zásadne ovplyvňuje naše životy. Dôležitou prevenciou proti ochoreniu je zásada - nosenie rúška, sociálny odstup, hygiena rúk a očkovanie. O dôležitosti očkovania a druhoch vakcín hovorí doc. MVDr. Norbert Žilka, DrSc., riaditeľ Neuroimunologického ústavu Slovenskej akadémie vied.

24.02.2021 06:00
Maďarsko koronavírus vakcína ruská očkovanie Foto: ,
debata (32)
Foto: Katarina Acel - Galikova
PO-UP-zilka

Akými typmi vakcín sa očkuje?

Doposiaľ boli v rámci Európskej únie schválené dve vakcíny na báze mRNA a jedna tzv. vektorová vakcína od firmy AstraZeneca.

Na akých princípoch očkovanie funguje?

Vo všeobecnosti platí, že vakcíny sa snažia imitovať vírus, a to buď v podobe mŕtveho alebo neaktívneho vírusu, jeho bielkovinových zložiek alebo genetickej informácie, ktorá kóduje vybranú vírusovú bielkovinu. Imunitný systém zareaguje proti hlavnej zložke vakcíny tak, akoby to urobil v prípade skutočného vírusu. Vďaka tomu je ľudské telo potom lepšie pripravené na stretnutie s nebezpečným vírusom.

Je očkovanie bezpečné a účinné? Známe sú prípady, keď na COVID-19 ochoreli aj zaočkovaní ľudia.

Vakcíny sú bezpečné a účinné, preukázali to klinické skúšania. To však neznamená, že po očkovaní sa nebudú objavovať nežiaduce reakcie. Imunitná odpoveď na vakcínu nemusí byť vždy dokonalá, môže to súvisieť s poruchami imunitného systému alebo nesprávnym podaním, resp. skladovaním vakcíny.

Máme na Slovensku zatiaľ vakcíny od troch firiem. Pokiaľ ide o vakcínu od firmy AstraZeneca, odborníci upozorňujú, že nie je vhodná pre ľudí starších ako 55 rokov. Prečo?

Klinické skúšanie firmy AstraZeneca má niekoľko technických nedostatkov, ktoré so sebou prinášajú niektoré obmedzenia. Koncept skúšania bol zbytočne komplikovaný a rozkúskovaný, realizátori chceli zodpovedať priveľa otázok a na niektoré z nich napokon nemali dostatok údajov.

Rokuje sa aj o ruskej vakcíne Sputnik. Bude sa u nás očkovať aj ňou?

Podľa pravidiel by sme mali počkať na rozhodnutie Európskej liekovej agentúry, Slovensko nemá dostatok odborníkov v tejto oblasti, ktorí by mohli adekvátne posúdiť výsledky klinického skúšania vakcíny Sputnik.

Podľa časopisu Lancet má Sputnik takmer 92 % účinnosť. Akú účinnosť majú ostatné vakcíny, ktorými sa u nás očkuje?

Jednotlivé percentá účinnosti sa od seba líšia, pohybujú sa od 70 až po 95 %, ale ich vzájomné porovnanie nie je možné, pretože všetky klinické skúšania prebiehali na mierne odlišnej populácii a mali rôznorodý dizajn.

Nádejná je vraj aj čínska vakcína. Sú ešte vo vývoji nejaké vakcíny, ktoré by mohli v boji proti koronavírusu pomôcť?

Vo vývoji je niekoľko desiatok vakcín, mnohé z nich sú už v poslednej fáze testovania. Niektoré z nich sú na báze inaktivovaných vírusov, iné patria do kategórie tzv. DNA vakcín.

Ako dlho ochránia vakcíny pred chorobou? Ako často sa budeme musieť preočkovávať?

Všetko závisí od typu vakcíny, vo všeobecnosti platí, že vakcíny obsahujúce oslabené alebo inaktivované vírusy môžu navodiť doživotnú imunitu. RNA vakcíny sú nováčikmi na trhu, takže v ich prípade je potrebné dlhodobo sledovať ich ochranný účinok. O pravidelnosti preočkovania sa bude rozhodovať na základe priebežných výsledkov.

Chránia vakcíny aj pred mutáciami? Ak áno, ktoré?

Väčšina vakcín z princípu imunitnej odpovede by nás mala chrániť pred novými variantmi vírusu. Vírus sa bude musieť výrazne zmeniť, aby sa stal rezistentným voči vakcínam. Obe RNA vakcíny preukázali účinnosť aj voči novým variantom vírusu.

Na Slovensku bol problém s injekčnými striekačkami. Nebolo by jednoduchšie vyrábať vakcíny, ktoré by sa mohli podávať perorálne?

Perorálne podávanie vakcín je jedna z možností, ktorá sa práve testuje, do úvahy pripadajú aj iné formy podania, napríklad intranazálne v podobe nosového spreja.

Prečo je očkovanie najlepšia cesta, ako sa zbaviť ochorenia COVID-19?

Pretože nás pripraví na stretnutie s vírusom, vyškolí imunitný systém, vďaka čomu stráca vírus konkurenčnú výhodu. Očkovanie nám dáva možnosť rýchlej reakcie.

Mnohí, najmä antivaxeri upozorňujú na fakt, že vakcíny boli vyvinuté veľmi rýchlo, a preto nemôžu byť bezpečné. Ako prebieha vývoj vakcín?

Vývoj prebiehal tak, ako v predchádzajúcom období, len mnohé aktivity prebiehali paralelne a nie sekvenčne, vďaka čomu bolo možné šetriť čas. Rozsiahle investície výrazne urýchlili výrobu a samotné skúšanie.

Aké sú najčastejšie nežiaduce účinky očkovania proti koronavírusu?

Najčastejšie nežiaduce reakcie sú začervenanie a bolesť v mieste vpichu, horúčka, nevoľnosť a únava. Odpoveď voči vakcíne je veľmi individuálna, pred podaním je potrebné konzultovať svoj zdravotný stav s lekárom.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #očkovanie #vakcína #koronavírus #Covid-19 #RNA