Mýty a hoaxy o očkovaní. Ako im nenaletieť

So vznikom prvej vakcíny sa medzi ľuďmi začali šíriť aj prvé mýty o očkovaní. Koncom 18. storočia britský chirurg Edward Jenner prišiel s prevratným riešením pre zastavenie ochorenia, ktoré ľudstvo ničilo po stáročia – očkovacou látkou proti pravým kiahňam.

02.03.2021 06:00
The facts and fake news around the coronavirus... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Za strach a nevedomosť zaplatilo ľudstvo daň v podobe mýtov, ktoré sa šírili aj napriek viditeľnému účinku vakcíny. Keďže očkovacia látka pochádzala z kravských kiahní, ľudia sa báli, že im narastú rohy alebo nádory vo forme malých kráv. Napriek pokročilému výskumu a vývoju vakcín sa s hoaxami o očkovaní stretávame rovnako aj v súčasnosti, pričom šírenie mýtov naberá na rýchlosti vďaka internetu.

Z nepochopiteľných dôvodov verejnosť v mnohých prípadoch uverí „zaručeným odborníkom“ ponúkajúcim nepodložené tvrdenia, ktoré potom musia reálni vedeckí odborníci popierať prácnym dokazovaním pomocou veľkých štúdií. Napriek tomu, že každý z mýtov bol doposiaľ odborne vyvrátený vedeckými štúdiami, ľuďom to nebráni naďalej šíriť nepravdy, ktoré môžu potenciálne ohroziť iných.

Typické mýty

Typickými mýtmi alebo manipuláciami v súvislosti s očkovaním sú správy o problémoch alebo dokonca úmrtiach, ktoré nastali v konkrétnych prípadoch po očkovaní. V tejto súvislosti si treba dávať pozor na dve veci:

  • To, že k niečomu došlo po očkovaní, neznamená, že existuje súvis s očkovaním. Pri očkovaní veľmi veľkého množstva ľudí po celom svete je prirodzené, že dochádza aj k úmrtiam v dňoch nasledujúcich po očkovaní. V Európskej únii sa prešetrujú hlásenia o vedľajších účinkoch a zisťuje sa možný súvis s očkovaním.
  • Treba preto rozlišovať medzi správami o tom, že sa niečo stalo po očkovaní, a medzi informáciami o potvrdených vedľajších účinkoch očkovania, ktoré preukázateľne súvisia s očkovaním.
  • Existujú reálne prípady závažných nežiaducich účinkov očkovania. Pri takýchto správach treba brať do úvahy štatistiku a porovnávať celkové prínosy očkovania s celkovým počtom nežiaducich účinkov. Doterajšia skúsenosť z očkovania miliónov ľudí po celom svete potvrdzuje výsledky klinických štúdií: očkovanie je bezpečné a závažné vedľajšie účinky existujú, ale sú mimoriadne zriedkavé.

Kvôli ktorému mýtu o očkovaní sme takmer stratili kontrolu nad osýpkami?

Neslávne známa štúdia britského lekára Andrewa Wakefielda, v ktorej tvrdil, že existuje súvislosť medzi očkovaním proti osýpkam a autizmom u detí, sa stala zrejme najrozšírenejším mýtom o očkovaní.

Po tom, ako sa ukázalo, že zistenia výskumu sú falošné, bol doktorovi Wakefieldovi odobratý diplom, a časopis, ktorý túto štúdiu publikoval, článok stiahol. Následne sa ukázalo, že štúdia bola sponzorovaná právnikmi, ktorí mali v úmysle zastupovať deti postihnuté po očkovaní.

Aj tento prípad dokázal, aké nebezpečné môže byť šírenie hoaxov či nepodložených tvrdení. Sfalšované dáta štúdie doktora Wakefielda naštrbili dôveru rodičov po celom svete do takej miery, že mnohí prestali svoje deti očkovať proti osýpkam, čo v nasledujúcich rokoch spôsobilo mnohé veľké epidémie osýpok – ochorenia, ktoré malo ľudstvo už desaťročia pod kontrolou.

Vakcína nemôže zmeniť DNA

Ide o jeden z najpopulárnejších hoaxov o vakcínach proti COVID-19, ktorý sa opakovane šíril na internete. mRNA vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna obsahujú ribonukleovú kyselinu mRNA, podľa ktorej sú v bunkách syntetizované bielkoviny. Tento proces však prebieha v oddelenom bunkovom priestore (v cytoplazme), nie v bunkovom jadre, v ktorom sa vyskytuje ľudská DNA.

Zdroj: ministerstvo zdravotníctva

Ako sa nenakaziť hoaxami o covide a očkovaní

1. Dvakrát čítaj, až potom zdieľaj

Našli ste na internete článok o covide alebo očkovaní? Naozaj ste to celé dočítali? Dajte si čas, neponáhľajte sa, zamyslite sa, či naozaj ide o dôveryhodnú informáciu hodnú šírenia.

2. Myslite na tri veci: zdroj, zdroj, zdroj

Kto je autor, poznáte ho? Nie je to falošný účet? Odkiaľ čerpá, na koho odkazuje? Nenechajte sa nachytať lacnými podfukármi a „zaručenými odborníkmi“ na internete.

3. Google môže byť váš kamarát

Šokujúca informácia plná emócií, o ktorej ste ešte nikde nepočuli? Nebojte sa použiť vyhľadávač a zamyslite sa, prečo o tom nikde inde nepíšu. Možno preto, že je to výmysel? Viac zdrojov, viac rozumu.

4. Nie každý, kto má facebook, je novinár

„Videl som to na internete“ nie je dobrá odpoveď. „Sesternica kolegovej známej“ nie je dobrý zdroj. Seriózni novinári sú lepší zdroj ako anonym z FB skupiny.

5. Šíriť dezinformácie je veľmi vážna vec

Šíriť hoax je hanba a nebezpečná vec, lebo môžete potenciálne ohroziť iných. Pamätá na to aj trestný zákon, v ktorom je paragraf o šírení poplašnej správy.

6. Rozprávajte sa s blízkymi o internete

Sociálne siete sú ešte stále nová vec a musíme sa spoločne učiť orientovať sa na nich. Majme trpezlivosť, empatiu a snahu pomáhať si v tom, aby sme boli čo najlepšie informovaní.

Zdroj: ministerstvo zdravotníctva

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcíny #očkovanie #pravé kiahne #pandémia #koronavírus #Covid-19