Štúdia: Nadmernou konzumáciou rafinovaných obilnín si škodíte

Mnoho ľudí si rado pochutí na strave zo spracovaných obilnín, či už vo forme hrianok z bieleho chleba alebo taniera plného cestovín.

25.02.2021 12:00
chlieb - pečivo - rožok - košík - sacharidy -... Foto:
debata

Nová štúdia ale varuje, že konzumácia príliš veľkého množstva rafinovaných obilnín môže mať vážne dôsledky vrátane zvýšeného rizika srdcovej choroby, mŕtvice a dokonca predčasného úmrtia.

Spracované uhľohydráty, teda biely chlieb, cestoviny či croissanty, sú z veľkej časti zbavené vlákniny, čo po ich konzumácii vedie napríklad k rýchlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Na základe týchto zistení výskumníci vyzývajú ľudí, aby nahradili svoje obľúbené rafinované obilniny ich celozrnnými alternatívami, ako je napríklad hnedá ryža.

Zrná sa považujú za „celé“, ak obsahujú všetky tri pôvodné časti – otruby, klíčky a endosperm. Ak sa čo len jedna z týchto kľúčových častí odstráni, zrná sa považujú za rafinované.

Stránka wholegrainscou­ncil.org vysvetľuje: „Biela múka a biela ryža majú odstránené otruby aj klíčky s výnimkou endospermu. Rafinovaním zrna sa z neho odstraňuje približne štvrtina z bielkovín a približne dve tretiny mnohých živín, čím sa zo zrna stáva iba tieň toho pôvodného“.

Výskumníci z Univerzity Simona Frasera v kanadskej provincii Britská Kolumbia sa zamerali na účinky stravy s vysokým percentom rafinovaných obilnín. Ich analýza zahŕňala 137 130 účastníkov z 21 krajín, pričom pochádzali z rôznorodých oblastí, pokiaľ ide o zárobky.

Obilniny v strave účastníkov rozdelili do troch skupín – rafinované, celozrnné obilniny a biela ryža. Medzi výrobkami z rafinovaných obilnín patrili tie z bielej múky vrátane bieleho chleba, cestovín, rezancov, raňajkových cereálií, sušienok a pečených výrobkov.

Z analýzy vyplynulo, že u účastníkov, ktorí zjedli viac ako sedem porcií spracovaných obilnín denne, bolo o 27 percent vyššie riziko predčasného úmrtia. Taktiež bolo u nich o 33 percent vyššie riziko výskytu srdcového ochorenia a o 47 percent vyššie riziko mŕtvice.

„Štúdia potvrdzuje predošlé výskumy a naznačuje, že v zdravej strave by sme mali obmedziť nadmerne spracované a rafinované potraviny,“ konštatuje profesor Scott Lear, ktorý výskum viedol.

Na základe týchto zistení výskumníci odporúčajú, aby ľudia obmedzili príjem rafinovaných obilnín a zvážili, či ich nenahradia celozrnnými obilninami. „Mala by sa podporiť kombinácia príjmu obilných zŕn s nižším príjmom výrobkov z rafinovanej pšenice a tiež by sa mal podporiť vyšší príjem celozrnných výrobkov. Pre lepšie zdravotné výsledky je podstatná redukcia v kvantite a zlepšenie v kvalite uhľohydrátov,“ dodávajú výskumníci podľa serveru Daily Mail.

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #cestoviny #rafinované #biela múka #biely chlieb #konzumovať