Prieskum: Američania by chceli byť navždy tridsiatnici

V akej fáze života by ste chceli zastaviť čas? Chceli by ste ostať navždy dieťaťom alebo vysokoškolským študentom? Nový prieskum ukázal, že väčšina Američanov by chcela mať po zvyšok života 36 rokov.

01.03.2021 18:00
ľudia, práca, profesia, mladí, mládež, študent,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Z výskumu, na ktorom sa zúčastnilo 2000 ľudí, vyplýva, že štyria z desiatich by už nechceli byť dvadsiatnikmi a za najlepší vek považujú 36 rokov. Aj keď sa starnutiu neubráni, väčšina Američanov hľadá riešenia, ako ten čas oklamať.

Päťdesiatdeväť percent respondentov uviedlo, že sú posadnutí bojom proti starnutiu. Ďalších 56 percent však pripúšťa, že brániť sa matke prírode je dosť vyčerpávajúce.

Prieskum agentúry OnePoll tiež ukázal, že 41 percent Američanov aktívne ovplyvňuje proces starnutia. Viac ako polovica respondentov má dojem, že nielenže vyzerá mladšie na svoj skutočný vek (v priemere o päť rokov), ale taktiež sa cíti mladšie približne o šesť rokov.

Vyšlo najavo, že aby ste sa cítili najlepšie, potrebujete k tomu správnu stravu, pohyb a pitie vody. Práve toto sú podľa respondentov tri postupy ako starnúť so cťou. Podľa 71 percent opýtaných je už pre Američanov bežnejšie akceptovať a ovplyvňovať svoj vek. Vedci však stále hľadajú spôsoby, ako zväčšiť rozdiel medzi našim skutočným a biologickým vekom, pripomína server studyfinds.org.

„Nemôžeme prekabátiť svoje biologické hodiny a aj keď niektoré aspekty starnutia nemáme pod kontrolou, existujú spôsoby, ako ešte vylepšiť fázu života, v ktorej sa cítime zdravo,“ uvádza Ph.D. Andrew Shao zo spoločnosti ChromaDex zaoberajúcej sa zdravým starnutím. „Príznaky, ktoré spájame so starnutím, ako sú vrásky, ovísajúca koža či stuhnuté kĺby, predstavujú len vonkajšie známky toho, čo sa deje v našich telách na mikroskopickej úrovni. Naše bunky sa v skutočnosti kazia. Ak chceme starnúť zdravšie, mali by sme sa vyvarovať záťažových faktorov – napríklad vystavovaniu sa slnečným lúčom či nadmernej konzumácii alkoholu, a dopĺňať živiny prospešné nášmu telu na bunkovej úrovni.“

Respondenti sú najviac náchylní v boji so starnutím užívať vitamíny a výživové doplnky (42 %) a cvičiť (35 %). V rámci prieskumu sa vyjadrovali tiež k udalostiam minulého roka – 53 percent z nich má pocit, že karanténou zostarli, ale nepovažujú to za zlú vec. V skutočnosti, 57 percent respondentov uvádza, že to bol pre nich budíček, aby si uvedomili, že starnutie sa dá ovplyvňovať. Američania si už plánujú budúcnosť inak, 63 percent z nich sa už nezameriava na to, aby vyzerali mladšie, ale aby sa cítili mladšie.

„Na základe svojich skúseností gynekologičky sa nazdávam, že jeden z najúčinnejších spôsobov ako starnúť so cťou súvisí s postojom,“ tvrdí Dr. Alyssa Dwecková, zdravotnícka poradkyňa spoločnosti ChromaDex. „Pozitívny postoj a proaktívny prístup vedie k zmysluplným rozhodnutiam v oblasti zdravia a životného štýlu a takto môžeme starnúť optimálne.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #starnutie #dieťa #štúdia #výskum #tridsiatnici