Tabletka namiesto vakcíny? Briti už na tom pracujú

Briti môžu v budúcnosti dostať vakcínu proti ochoreniu Covid-19 vo forme tabletky, tvrdí vedkyňa, ktorá sa podieľala na vývoji vakcíny Oxford/AstraZeneca.

26.02.2021 06:00
tabletka Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Profesorka Sarah Gilbertová z Oxfordskej univerzity oznámila tento týždeň v britskom parlamente, že jej tím sa zaoberá novými spôsobmi, ako bez pomoci injekčnej striekačky dopraviť vakcínu do tela a vyvolať lepšiu imunitnú reakciu. Skúmajú využitie nosového spreja – rovnakým spôsobom, ako sa deťom podáva vakcína proti chrípke, alebo „zaočkovanie“ užitím tabletky.

Nebola by to skvelá správa iba pre ľudí, ktorí sa boja ihiel, ale mohlo by to pomôcť vyriešiť súčasné medzinárodné problémy s dodávkami vakcín. Profesorka Gilbertová uviedla, že využitím tabletiek alebo nosových sprejov sa môže lepšie cieliť na imunitné bunky v pľúcach, hrdle a nose, čím by sa zvýšila ich účinnosť.

„Ako viete, všetky vakcíny sa v súčasnosti vstrekujú do svalu,“ povedala vo výbore pre vedu a technológiu Dolnej snemovne. „Nemusí to byť najlepší spôsob, ako zabezpečiť ochranu pred nákazou respiračným vírusom, keď chceme, aby bol imunitný systém aktívny v horných dýchacích cestách a potom v dolných, kde vírus spôsobuje infekciu. Máme vakcíny proti chrípke, ktoré sa podávajú nosovým sprejom, a to by mohol byť veľmi dobrý prístup, ako využiť v budúcnosti očkovacie látky proti koronavírusom,“ tvrdí Dr. Gilbertová.

„Taktiež je možné zvažovať orálnu vakcináciu, keď užijete tabletku, ktorá zabezpečí túto imunizáciu, a ktorá by mala veľa prínosov pre očkovací proces, ak nepotrebujete ihly a striekačky,“ dodáva s tým, že oba tieto postupy sa už začínajú posudzovať, budú si vyžadovať čas na vývoj a na testy účinnosti a bezpečnosti. Imunitná reakcia vyvolaná v rámci týchto dvoch postupov bude podľa nej trochu iná, ako podávaná injekčne, ale môže byť potenciálne veľmi výhodná.

Minulý mesiac skúšky britskej biotechnickej spoločnosti ukázali, že orálne vakcíny proti Covid-19 podávané opiciam sú vysoko účinné pri ich imunizácii. Britská spoločnosť IoBio a kalifornská ImmunityBio požiadali regulačný úrad o povolenie testovania v Británii, pričom klinické skúšky tabletky začali v januári už na Američanoch.

Server Daily Mail tiež prináša názor profesorky Wendy Barclayovej z univerzity Imperial College London, podľa ktorej vakcína proti chorobe Covid-19 bude v budúcnosti jednou každoročne podávanou očkovacou látkou. Malo by ísť o kombinovanú vakcínu proti chrípke a upravenú vakcínu proti koronavírusu Sasr-CoV-2. „Je to ale ako veštenie z krištáľovej gule,“ dodáva profesorka Barclayová s tým, že až budúci rok ukáže, ako sa ustáli epidemiológia nového koronavírusu, ako rýchlo môže mutovať a či budú potrebné aktualizácie očkovacích látok.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #vedci #tabletka #očkovanie #vakcína #koronavírus #Covid-19