Výskum: Štvrtina zo všetkých obetí koronavírusu v Británii trpela demenciou

Viac ako 34 000 osôb trpiacich demenciou zomrelo doteraz v Británii na chorobu COVID-19. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v pondelok zverejnil server Daily Mail.

02.03.2021 18:00
senior rusko opatrovanie Foto:
debata

Štvrtina zo všetkých obetí mala demenciu, avšak zákazy návštev v domovoch sociálnych služieb znemožnili ich rodinám, aby sa s nimi rozlúčili. Deväť z desiatich rodín uviedlo, že pandémia zhoršila príznaky u ich príbuzných, vyplýva zo zistení Alzheimerovej spoločnosti.

Sedem z desiatich klientov britských DSS trpí demenciou. Takmer štvrtina z príslušníkov rodiny nemala možnosť šesť mesiacov navštíviť príbuzného s demenciou. Táto izolácia a osamelosť u niektorých klientov spôsobila, že stratili schopnosť jesť, piť a hovoriť. Viac ako štvrtina z členov rodiny, ktorí sa starajú o niekoho s demenciou, uviedla, že videli u svojho príbuzného „nezvládnuteľné“ zhoršenie zdravotného stavu.

Z viac ako 120 000 obetí na COVID-19 registrovaných v Británii do 12. februára malo približne 27 percent demenciu. Charitatívne organizácie starajúce sa o osoby trpiace demenciou teraz požadujú, aby zvýšená starostlivosť o ľudí s touto chorobou bola hlavným ponaučením z pandémie.

Britský premiér Boris Johnson prisľúbil vo svojom prvom prejave vo funkcii pred takmer dvoma rokmi, že nastaví sociálnu starostlivosť „raz a navždy“. Jeho vláda však zatiaľ žiadny plán pre tento sektor nepredstavila. Experti sa domnievajú, že rozvrátený systém sociálnej starostlivosti je hlavným dôvodom, prečo má Británia najviac úmrtí na Covid-19 v Európe.

„Počas toho hrozného minulého roka ľudia s demenciou veľmi trpeli a cítili sa osamelí,“ konštatuje Nicci Gerrardová, spoluzakladateľka organizácie John's Campaign, ktorá bojuje za právo členov rodiny navštevovať príbuzných trpiacich demenciou. „Ľudia zomierali na smútok a ich blížni budú musieť žiť zo žiaľom a pocitom viny. Teraz sa musíme všetci spojiť a povedať, že toto nie je typ spoločnosti, v ktorej chceme žiť a starnúť. Už sa to nikdy nesmie stať.“

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #demencia #pandémia #koronavírus #Covid-19