Štúdia: Štyria z desiatich vysokoškolákov sú závislí od smartfónov

Z britského výskumu vyplýva, že študenti, u ktorých sa prejavili známky závislosti, mali veľmi pravdepodobne problémy so spánkom.

05.03.2021 16:00
telefony Foto:
Ilustračné foto.
debata

Takmer štyria z desiatich univerzitných študentov sú závislí od svojich smartfónov a ich zvyk im rozvrátil spánok.

Výskum, na ktorom sa zúčastnilo 1043 študentov vo veku 18–30 rokov na King's College London, ukázal, že u 406 (38,9%) z nich sa prejavili príznaky závislosti od smartfónu, ako sú definované klinickým nástrojom navrhnutým na diagnostiku tohto problému.

Viac ako dve tretiny (68,7 %) spomedzi závislých mali problémy so spánkom v porovnaní s 57,1 % z tých, ktorí neboli závislí od svojho zariadenia. U študentov, ktorí používali svoj telefón po polnoci alebo štyri alebo viac hodín denne, bola vyššia pravdepodobnosť návykového používania svojho zariadenia.

Za závislých účastníkov označili tých, ktorí neboli schopní ukontrolovať, koľko času strávili na telefóne, ktorí sa cítili vystresovaní, ak nemali prístup k svojmu telefónu, alebo ktorí zanedbávali iné, zmysluplnejšie časti svojho života, pretože boli zaneprázdnení činnosťou na svojom mobilnom zariadení.

Akademici zistili, že u najmladších účastníkov štúdie bola najvyššia pravdepodobnosť vzniku závislosti. U Ázijcov (45,5 %), černochov (41,9 %) a zmiešaných rás (38 %) z radov študentov bola táto pravdepodobnosť vyššia ako u belošských študentov (32,3%).

Zistenia, publikované v časopise Frontiers in Psychiatry, vyvolali nové obavy z úzkej súvislosti medzi používaním smartfónov a ťažkosťami, ktoré môžu niektorým používateľom brániť v dobrom nočnom spánku.

„Náš výskum sa zaraďuje k rastúcemu počtu dôkazov o tom, že závislosť na smartfónoch má negatívny vplyv na spánok,“ tvrdí Dr. Ben Carter, spoluautor štúdie a prednášajúci na Inštitúte psychológie, psychiatrie a neurovedy na King's College London.

Podľa autorov štúdie zistenia ukazujú, že dĺžka času, ktorý niekto trávi každý deň používaním svojho zariadenia, je významným prediktorom závislosti. Napríklad 20,3 % z tých, ktorí používali svoj telefón dve hodiny denne alebo menej, bolo posúdených ako závislých. Avšak takisto závislých bolo až 53,9% z tých, ktorí ho používali viac ako päť hodín.

Dôležité sú aj iné faktory. Napríklad čas, keď niekto naposledy odloží telefón pred spaním. „Z tých, ktorí prestali používať svoje zariadenie viac ako hodinu pred spaním, 23,8% vykazovalo závislosť v porovnaní so 42% z tých, ktorí ho odložili menej ako 30 minút pred spaním,“ uvádza sa v štúdii.

Spomedzi ľudí mladších ako 21 rokov sa zistilo, že 42,2 % z nich je závislých, v porovnaní s 34,2 % ľudí vo veku 22 – 25 rokov a 28 % ľudí vo veku nad 26 rokov. „Negatívny vplyv používania smartfónov na spánok je veľmi znepokojivý z hľadiska duševného zdravia. Mnohí mladí ľudia počas tejto pandémie zápasia so spánkom a duševným zdravím a zlá kvalita alebo nedostatočný spánok môžu byť príznakom aj príčinou problémov týkajúcich sa duševného zdravia,“ konštatuje Dr. Bernadka Dubicka, predsedníčka fakulty detskej a adolescentnej psychiatrie na Royal College of Psychiatrists.

„Pravidelné používanie smartfónov pred spaním, ktoré možno pozorovať pri závislosti od smartfónov, môže výrazne ovplyvniť spánok. Udržiavanie dobrej spánkovej rutiny je životne dôležité pre zdravie a pohodu mladých ľudí a tí by sa mali snažiť obmedziť používanie smartfónov neskoro v noci, napríklad nabíjaním telefónu v inej miestnosti ako je ich spálňa,“ dodáva Dr. Dubicka v britskom denníku The Guardian.

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #smartfón #vedci #výskum #spánok