Štúdia: Vakcína od Pfizeru je možno menej účinná u obéznych ľudí

Vakcína proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Pfizer môže byť menej účinná, ak sa používa u obéznych ľudí, vyplýva z novej štúdie.

03.03.2021 06:00
meter, obezita, nadváha, figúrka Foto:
Ilustračné foto.
debata (28)

Talianski vedci testovali počet protilátok vytvorených u zdravotníckych pracovníkov, ktorým boli podané dve dávky očkovacej látky. U tých, ktorí mali ťažkú nadváhu, sa vytvorila len polovica počtu protilátok v porovnaní so zdravými ľuďmi.

Na výskume vedenom rímskym klinickým a výskumným centrom Istituti Fisioterapici Ospitalieri sa však zúčastnila len nepočetná vzorka a pre lepšie pochopenie súvislosti medzi vakcínou a hmotnosťou je potrebný ďalší výskum, pripomína server metro.co.uk.

Už dávnejšie sa zistilo, že existuje súvislosť medzi účinnosťou vakcíny a obezitou. U osôb s indexom telesnej hmotnosti BMI nad 30 je pravdepodobnosť, že ich imunitný systém bude neustále zapálený, čo znamená, že funguje menej efektívne.

Predchádzajúci výskum ukázal, že vakcína proti chrípke je približne o polovicu menej účinnejšia, keď sa podáva ťažko obéznym ľuďom. Približne tretina dospelých v Anglicku a takmer 40 % v USA sa pokladá za obéznych.

V tejto štúdii dostalo 248 účastníkov dve dávky očkovacej látky spoločnosti Pfizer. Vedci analyzovali ich hladinu protilátok v krvi sedem dní po podaní druhej dávky. Výsledky ukázali, že 99, 5% účastníkov malo určitú protilátkovú reakciu, ale v priemere bola výrazne slabšia medzi tými, ktorých klasifikovali ako obéznych.

Avšak iba 26 z tých, ktorí sa zúčastnili štúdie, bolo obéznych, čo sa považuje za príliš malý počet na to, aby sa prišlo k spoľahlivým záverom bez ďalšieho výskumu.

„Keďže obezita je hlavným rizikovým faktorom chorobnosti a úmrtnosti pacientov s COVID-19, je nutné plánovať účinný vakcinačný program v tejto podskupine,“ konštatuje výskumník Aldo Venuti.

„Hoci sú potrebné ďalšie štúdie, tieto údaje môžu mať významný vplyv na vývoj stratégií očkovania proti ochoreniu COVID-19, najmä u obéznych ľudí. Ak by sa naše údaje potvrdili väčšími štúdiami, mohla by sa u tejto populácie zvažovať možnosť podania dodatočnej dávky vakcíny alebo vyššia dávka vakcíny,“ dodáva Venuti.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #obezita #vakcína #Pfizer #pandémia #Covid-19