Výskum: Konzumácia mäsa je spojená s veľkým počtom chorôb

Pravidelné jedenie mäsa by mohlo byť spojené s vyšším rizikom širokej škály bežných ochorení, vyplýva z novej štúdie.

16.03.2021 18:00
maso, bravčové, hovädzie, mäso, rezne, plátky Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Predchádzajúce výskumy spájali červené a spracované mäso – napríklad slaninu alebo klobásy – s niekoľkými chorobami, ako je rakovina čriev.

Nová štúdia sa však zamerala na vzťah medzi konzumáciou mäsa vo všeobecnosti a 25 bežnými chorobami inými ako rakovina. Výskumníci z Oxfordskej univerzity skúmali 475 000 mužov a žien, ktorí sa zúčastňujú na dlhodobej britskej štúdii UK Biobank.

Účastníci hlásili mieru svojej konzumácie mäsa a výskumníci ich sledovali v priemere osem rokov, aby posúdili, či sa u nich nevyvinula nejaká choroba. Ľudia, ktorí jedli mäso trikrát alebo viackrát týždenne, boli považovaní za „pravidelných“ konzumentov mäsa.

U týchto ľudí bola tiež vyššia pravdepodobnosť nezdravého správania ako u ľudí, ktorí jedli mäso menej pravidelne. Išlo napríklad o fajčenie, pitie alkoholu či menšiu konzumáciu ovocia a zeleniny.

Štúdia publikovaná v časopise BMC Medicine ukázala, že vyššia spotreba mäsa – vrátane spracovaného a nespracovaného – nesie so sebou vyššie riziko srdcových ochorení, zápalu pľúc a porúch trávenia.

U ľudí, ktorí jedli viac mäsa, bola tiež väčšia pravdepodobnosť, že budú mať črevné polypy a cukrovku. Avšak konzumácia nespracovaného červeného mäsa bola spojená s nižším rizikom anémie z nedostatku železa.

Zistilo sa, že u ľudí, ktorí jedli viac hydiny vrátane kurčiat a moriek, bola väčšia pravdepodobnosť refluxu a porúch trávenia, ochorení žlčníka a cukrovky. Zistilo sa však, že majú aj nižšie riziko anémie.

Autori uvádzajú, že vyšší index telesnej hmotnosti (BMI) predstavoval „podstatnú časť“ zvýšených rizík, ktoré sa zistili u pravidelných konzumentov mäsa.

„Naše zistenia z tejto veľkej štúdie britských dospelých poukazujú na to, že konzumácia mäsa je spojená s vyšším rizikom niekoľkých bežných ochorení, ale s nižším rizikom anémie z nedostatku železa,“ píšu autori na serveri uk.news.yahoo.com.

„Už dlho vieme, že konzumácia nespracovaného červeného mäsa a spracovaného mäsa je pravdepodobne karcinogénna a tento výskum je prvým, ktorý v jednej štúdii posúdil riziko výskytu 25 nerakovinových zdravotných ťažkostí v súvislosti s príjmom mäsa,“ uvádza hlavná autorka štúdie Dr. Keren Papierová z Nuffield Department of Population Health na Oxfordskej univerzite.

Podľa nej je potrebný ďalší výskum, aby sa vyhodnotilo, či rozdiely v riziku, ktoré pozorovali v súvislosti s príjmom mäsa, odrážajú príčinné súvislosti, a ak áno, do akej miery by sa týmto chorobám dalo predísť znížením spotreby mäsa.

„Záver, že konzumácia mäsa je spojená s nižším rizikom anémie z nedostatku železa, však naznačuje, že ľudia, ktorí nejedia mäso, sa musia postarať o to, aby získali dostatok železa prostredníctvom stravy alebo výživových doplnkov,“ konštatuje Dr. Papierová.

Emeritný profesor neurobiológie z Cardiffskej univerzity Robert Pickard v reakcii na túto štúdiu uviedol, že dôležitá je najmä vyváženosť stravy zloženej z celozrnných obilnín, ovocia a zeleniny, obmedzeného množstva potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov, soli a cukru namiesto toho, aby sme sa zameriavali len na jednu konkrétnu potravinu. Pripustil, že aj červené mäso môže tvoriť súčasť zdravšieho stravovacieho modelu, keďže obsahuje živiny ako železo, zinok a vitamín B12.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #jedlo #štúdia #vedci #choroby #slanina #klobása #potrava