Ultrazvukové impulzy cielené na pečeň pomáhajú liečiť obezitu u myší

Obezita je jedným z najpálčivejších zdravotných problémov dnešného sveta a nová štúdia naznačuje možnosť potenciálne neinvazívnej liečby.

09.03.2021 06:00
debata (1)

Výskumníci zistili na testoch na myšiach, že cielenie ultrazvukových impulzov na pečeň znižuje počet markerov spojených s obezitou. Vedci z Feinsteinovho inštitútu pre lekársky výskum a výskumného centra spoločnosti General Electric vychádzali z predchádzajúcich štúdií o tom, že ultrazvukové impulzy by mohli byť využité na stimulovanie periférnej nervovej sústavy s cieľom zmierniť zápal. Keďže chronický mierny zápal súvisí s mnohými metabolickými poruchami spôsobenými obezitou, tím skúmal, či táto metóda by mohla byť využitá na liečbu tejto choroby a s ňou spojených komplikácií.

Aby to vedci zistili, experimentovali s myšami. Jednu skupinu kŕmili stravou západného štýlu plnou tukov a uhľohydrátov, pokým kontrolná skupina mala zdravšiu stravu s menším podielom tukov a sacharidov. Myši so západnou stravou podľa očakávania pribrali za osem týždňov viac ako tie z kontrolnej skupiny. Od deviateho týždňa myši z oboch skupín rozdelili na ďalšie podskupiny – jedna z nich dostávala denne stimuláciu pulzne zameraným ultrazvukom (pFUS) na pečeň a ďalšia dostávala placebo. Táto fáza trvala ďalších osem týždňov.

Výsledky boli udivujúce, konštatuje server newatlas.com. Tím zistil, že myši na západnej strave, ktoré neboli stimulované, priberali od deviateho do šestnásteho týždňa. Avšak myši na západnej strave, ktoré dostali impulzy, vykazovali viaceré lepšie ukazovatele. Pribrali menej, obmedzili týždňový príjem pokrmu, mali menší prírastok brušného tukového tkaniva a tiež zdravšie hladiny niektorých metabolických a zápalových markerov v krvi. Tím pozoroval malý rozdiel v týchto ukazovateľoch u myší z rozdelenej kontrolnej skupiny, či už dostávali ultrazvukové impulzy alebo placebo.

Podľa vedcov by táto metóda mohla byť využitá pri zvládaní obezity a pridružených chronických ťažkostí ako je cukrovka a metabolický syndróm. Nepredpokladajú pritom žiadne vedľajšie účinky, ale na potvrdenie je potrebný ďalší výskum.

„Najnovší pokrok vychádza z predošlého výskumu General Electric, podľa ktorého prostredníctvom ultrazvukom vyvolanej nervovej modulácie je možné usmerňovať rozhodujúce neuróny ovplyvňujúce reguláciu glukózy, príjmu jedla a metabolizmu,“ hovorí Victoria Coterová, ktorá sa zúčastnila na výskume. „Ukazujeme, že od cukrovky po obezitu má tento princíp do budúcnosti potenciál ako alternatíva k liečbe týchto chronických ochorení liekmi.“ .

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #liečba #vedci #obezita #nadváha #výskum #myšli