Koronavírus: Prečo môže byť krvná skupina A riziková?

Koronavírus SARS-CoV-2 sa môže prichytiť ľahšie na bunky dýchacích ciest u ľudí s krvnou skupinou A v porovnaní s osobami so skupinou B alebo 0, vyplýva z novej štúdie.

04.03.2021 19:47
krvne skupinyx Foto:
debata (7)

Zistenia naznačujú možné vysvetlenie toho, prečo výskumy počas pandémie poukazovali na to, že u ľudí s krvnou skupinou A je vyššia pravdepodobnosť ochorenia COVID-19 a ťažkých príznakov ako u iných krvných skupín.

Laboratórne experimenty odhalili, že časť koronavírusu nazývaná doména viažuca sa na receptor (RBD), ktorá sa priamo viaže na bunky, aby spustila infekciu, sa taktiež zachytáva na unikátne molekuly spojené s krvnou skupinou A. Tieto molekuly, známe ako antigény, sa vyskytujú na bunkách tvoriacich dýchacie ústrojenstvo vrátane pľúc. Vyplýva to zo štúdie, zverejnenej 3. marca v časopise Blood Advances.

Keď sa koronavírus viaže na tieto štruktúry, tak mu to teoreticky môže pomôcť ľahšie vniknúť a infikovať bunky dýchacieho ústrojenstva, avšak zatiaľ to nevieme naisto, uvádzajú autori štúdie pre server Live Science.

„Naozaj to ovplyvňuje schopnosť vírusu dostať do buniek? Iba to ovplyvňuje jeho schopnosť prichytiť sa na bunky?“ pýta sa autor štúdie Dr. Sean Stowell z Emoryho univerzity v americkom štáte Georgia. „Má to zatiaľ otvorený koniec. Dáta svedčia o prvom fyzickom spojení medzi koronavírusom a krvnou skupinou A, ale potrebný je ďalší výskum, ktorý by potvrdil, že tento rozdiel ovplyvňuje možnosť nákazy.“

Od prvých dní pandémie viaceré pozorovania pacientov s koronavírusom odhalili, ktorá krvná skupina má tendenciu najčastejšie sa infikovať. „Mnohé štúdie objavili spojitosti medzi krvnými skupinami a náchylnosťou k nákaze koronavírusom SARS-CoV-2,“ konštatuje Dr. Torben Barington, klinický imunológ z Univerzitnej nemocnice v dánskom Odense. Pripomína, že štúdie spájali osoby s krvnou skupinou 0 s nižším rizikom ochorenia COVID-19 v porovnaní s inými krvnými skupinami. Niektoré výskumy tiež ukázali, že u ľudí s krvnou skupinou A je vyššie riziko ťažších príznakov a zlyhania dýchania, keď sa koronavírusom infikujú.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vírus #vedci #výskum #krvná skupina #pandémia #koronavírus #Covid-19