Ako sa šíri covid? Nemeckí experti popísali, aký nebezpečný je aerosól a ako sa chrániť

O šírení koronavírusu aerosólom aj vhodných ochranných prostriedkoch, hovorí dokument, ktorý z nemeckého originálu preložili českí odborníci.

11.03.2021 06:00
aerosol covid Foto:
debata (10)

Podľa vedcov je prenos SARS-CoV-2 aerosólom jedným z najdôležitejších spôsobov šírenia vírusu. Text má prispieť k lepšiemu povedomiu o úlohe aerosólu, uviedli zástupcovia Vysokého učenia technického v Brne (VUT) v tlačovej správe.

Text nemeckej Spoločnosti pre výskum aerosólov preložili odborníci z VUT, Ústavu chemických procesov Akadémie vied ČR a Českého metrologického inštitútu pod záštitou Českej aerosólovej spoločnosti (ČAS).

Aerosól sú drobné častice rozptýlené vo vzduchu. Človek ich vytvára kašľom, kýchaním aj dýchaním, niektoré častice môžu prenášať vírusy. Dokument odkazuje napríklad na štúdie, v ktorých odborníci merali, ako dlho zostávajú vírusy SARS-CoV-2 aktívne v aerosóle či v akej vzdialenosti od nakazených ľudí boli zaznamenané. Podľa textu význam aerosólu pri šírení infekcie vedci potvrdzujú.

Kapitola venovaná fyzikálnym vlastnostiam aerosólu potom podľa iniciátora prekladu Františka Lízala z Fakulty strojného inžinierstva VUT cielia na lekára a lekárske spoločnosti. „Tieto mechanizmy sú dôležité pre pochopenie toho, ktoré opatrenia majú zmysel a ktoré nie. Pre bežného čitateľa potom môže byť zaujímavá kapitola o účinnosti osobných ochranných prostriedkov dýchacích ciest,“ opísal Lízal.

Autori dokumentu konštatujú, že najväčšie riziko infekcie prostredníctvom aerosólu je v uzavretých priestoroch. Vonku k nemu prakticky nedochádza. V početnejších skupinách ľudí bez rozostupov a ochranných prostriedkov však vonku hrozí kvapôčková infekcia, ktorá je ďalším významným spôsobom prenosu.

Ohľadom ochrany pred vírusom prenášaným aerosólom autori apelujú na dodržiavanie rozstupov, lebo s rastúcou vzdialenosťou dochádza k riedeniu vydychovaných vírusov. V prípade, že je v miestnosti viac ľudí, mali by mať medzi sebou väčšie rozostupy.

Dokument tiež uvádza, že vydychované častice, s možnými vírusmi, sú kvôli značnému obsahu vody pomerne veľké a môžu byť účinne odstránené aj obyčajnými rúškami. Postupne sa však tieto častice zmenšujú a rúška sú preto pre osobnú ochranu ľudí menej účinné. „V tom prípade je potrebné použiť respirátory schopné filtrovať aj jemné častice, napríklad triedy FFP2, N95 a KN95 (v závislosti na použitej norme),“ píše sa v dokumente. Lízal však zdôraznil, že respirátory musia aj dobre tesniť.

Odborníci tiež upozorňujú, že tvárové štíty sú ako ochrana neúčinné. Naopak odporúčajú časté a opakované vetranie. Na zníženie koncentrácie častíc a vírusov v miestnosti pomáhajú aj čističky vzduchu, je však potrebné dbať na správne dimenzovanie a vhodný filter.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #Covid-19 #šírenie vírusu #SARS-CoV-2 #aerosól