Vakcína Pfizer/BioNTech je účinná aj proti brazílskemu variantu, naznačuje štúdia

Vzorky krvi od účastníkov zaočkovaných dvoma dávkami dokázali zneškodniť brazílsky variant približne tak dobre, ako skorší kmeň vírusu z januára 2020.

09.03.2021 15:47
BioNTech/Pfizer Foto: ,
Ampulka s vakcínou proti ochoreniu covid-19 od spoločnosti Pfizer-Biontech
debata

Vakcína proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer a BioNTech dokáže poskytnúť ochranu aj pred variantom koronavírusu P.1, ktorý po prvý raz identifikovali v Brazílii. Naznačuje to nová štúdia, o ktorej informuje spravodajský portál CNN. Podľa jej výsledkov vzorky krvného séra od ľudí, ktorí dostali dve dávky spomenutej vakcíny, „účinne“ neutralizovali verziu vírusu upravenú tak, aby niesla rovnaké mutácie ako variant P.1.

V rámci štúdie, ktorá v pondelok vyšla v odbornom časopise New England Journal of Medicine, výskumníci z Pfizeru, BioNTechu a University of Texas Medical Branch geneticky upravili vírus, aby vytvorili verzie s mutáciami, ktoré sa dajú nájsť u viacerých variantov koronavírusu, vrátane spomenutého brazílskeho. Následne ich testovali na vzorkách krvi od 15 ľudí, ktoré im vzali dva alebo štyri týždne po tom, ako v rámci klinického testovania dostali druhú dávku vakcíny. Vzorky dokázali zneškodniť brazílsky variant približne tak dobre, ako skorší kmeň vírusu z januára 2020.

Variant P.1 má mutácie podobné ako variant B.1.351, ktorý po prvý raz identifikovali v Juhoafrickej republike. V dôsledku nich sú pravdepodobne nákazlivejšie a mohli by byť aj odolné voči vakcínam. Pfizer však už skôr informoval, že krvné vzorky pri skúmaní neutralizovali aj juhoafrický variant. Napriek tomu konzorcium informovalo, že pracujú na podpornej dávke a upravujú recept, aby lepšie pasoval na rôzne varianty.

Variantu P.1 pripisujú prudký nárast prípadov v Brazílii. V rámci jedného prieskumu v Manaus ho našli v 42 % vzoriek. Prípady tohto variantu sa objavili už aj v Spojených štátoch, Veľkej Británii a Japonsku.

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #vakcína #koronavírus #Covid-19 #BioNTech/Pfizer