Umelá inteligencia vie zistiť, ktoré tváre považuje mozog za krásne

Krása môže byť v oku pozorovateľa, ale z novej štúdie vyplýva, že umelá inteligencia vie zistiť, ktoré tváre vedia daného človeka očariť.

14.03.2021 06:00
mozog Foto:
debata

Výskumníci z univerzít v Helsinkách a Kodani tvrdia, že úspešne naučili program umelej inteligencie porozumieť subjektívnym dojmom, vďaka ktorým sa niekomu určité tváre zdajú atraktívnejšie.

Ich výskum odhalil, že tento program nielenže vedel pochopiť, čo pritiahlo ľudský mozog, ale vedel tiež využiť túto informáciu na vytvorenie nových tvárí, ktoré sa účastníkom páčili. Podľa tímu by tento prelom mohol vydláždiť cestu pre počítače, ktoré modelujú správanie založené na užívateľových preferenciách. Rovnako by mohli poodhaliť podvedomé postoje ľudí týkajúce sa subjektívnych záležitostí.

Tím vedcov chcel vidieť, či by sa počítač mohol naozaj naučiť, ktoré tvárové črty sa danej osobe páčia najviac. Mohol by teda program potom vytvoriť nové umelé tváre podľa účastníkovho vkusu?

Aby sa to podarilo, výskumníci použili umelú inteligenciu, aby skúmali signály 30 dobrovoľníkov. Potom spojili tento počítačový záznam z mozgu s generatívnym modelom umelých tvárí. To umožnilo počítaču vymodelovať jeho vlastné tváre, ktoré určil ako atraktívne pre každého z užívateľov.

„V našich predchádzajúcich štúdiách sme nadizajnovali modely, ktoré vedeli identifikovať a pracovať s jednoduchými črtami podobizne, ako je farba vlasov a emócia. Avšak ľudia sa zväčša zhodnú na tom, kto je blonďavý a kto sa smeje. Atraktivita je zložitejšiu témou výskumu, keďže je spojená s kultúrnymi a psychologickými faktormi, ktoré hrajú pravdepodobne podvedomé úlohy pri našich individuálnych preferenciách. Často zisťujeme, že je veľmi ťažké vysvetliť, čo presne robí niečo alebo niekoho krásnym. Krása je v oku pozorovateľa,“ hovorí Michiel Spapé z odboru psychológie a logopédie Helsinskej univerzity.

Autori štúdie, zverejnenej v časopise v IEEE Transactions on Affective Computing, začali experiment tým, že generatívna kompetitívna neurálna sieť (GAN) vytvorila stovky umelých tvárí. Každý z dobrovoľníkov sa potom pozrel na tieto tváre individuálne. Výskumníci ich požiadali, aby sa sústredili na tie, ktoré sa im páčia – elektroencefalograf zachytával reakcie mozgu.

„Fungovalo to trochu ako zoznamovacia aplikácia Tinder: účastníci ‚potiahli prstom vpravo‘, keď zbadali atraktívnu tvár. V tomto prípade však nemuseli robiť nič, iba sa pozerať na obrázky. Merali sme ich okamžitú reakciu mozgu na tieto obrázky,“ vysvetľuje Spapé.

Tím potom analyzoval údaje pomocou metód strojového učenia a spojil výsledky z elektroence­falografu opäť s GAN-om. „Takéto prepojenie mozgu a počítača je schopné interpretovať názory užívateľov na atraktivitu podobizní,“ konštatuje profesor Tuuka Ruotsalo s tým, že takto je možné vytvoriť úplne nové podoby tváre, ktoré by sa daným osobám páčili najviac.

Michiel Spapé pripomína, pomocou počítača bolo doteraz možné úspešne kategorizovať tváre na základe objektívnych vzorcov. „Tým, že sme k tomu pribrali mozgové reakcie, ukazujeme, že je možné detegovať a generovať podoby na základe psychologických vlastností, ako je osobný vkus,“ hovorí.

„Ak je toto možné v niečom takom osobnom a subjektívnom ako je atraktivita, možno sme schopní zamerať sa aj na iné kognitívne funkcie, ako je napríklad vnímanie a rozhodovanie. Potenciálne by sme mohli zariadenie prispôsobiť na identifikáciu stereotypov alebo implicitnej zaujatosti a lepšie pochopiť individuálne odlišnosti,“ dodáva fínsky výskumník.

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #oko #štúdia #vedci #výskum #umelá inteligencia #inteligencia