Štúdia: Novorodenec vystavený znečistenému ovzdušiu môže trpieť sennou nádchou

U novorodencov vystavených znečistenému ovzdušiu je zvýšené riziko, že neskôr budú trpieť sennou nádchou. Týka sa to aj ešte nenarodených detí, ktoré sú v maternici, varuje nová štúdia.

17.03.2021 18:00
alergia, inhalátor, inhalovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Lekári z univerzitnej nemocnice v meste Tchaj-čchung skúmali zdravotné údaje od 140 911 dojčiat na Taiwane a satelitné snímky ich domovských miest s cieľom sledovať úrovne znečistenia.

Zistili, že u tých, ktorí sa narodili v oblastiach s vysokou úrovňou výskytu jemných častíc indikujúcich znečistenia ovzdušia, bola väčšia pravdepodobnosť vzniku detských alergií na peľ – známych ako alergická rinitída.

Tento stav má za následok zápal membrán v nose a zvyčajne zahŕňa príznaky vrátane kýchania, svrbenia a výtoku z nosa alebo upchatého nosa.

Alergická rinitíta nespôsobuje vážne zdravotné problémy, ale jej príznaky, najmä ak sú závažné, môžu ovplyvniť spoločenský život, výkon v škole a pracovný život, hovoria autori štúdie.

Podľa nich by toto prepojenie mohlo byť spôsobené tým, že rané detstvo je rozhodujúcou fázou vývoja dutín.

Niekoľko štúdií spája jemné častice s priemerom 2,5 mikrometra (PM2,5) – viac ako 100-krát tenšie ako ľudské vlasy – a alergické respiračné ochorenia. Niektorí odborníci však takéto prepojenie spochybňujú a ak existuje, nie je jasné, kedy by vlastne mohlo byť kritické obdobie vystavovania sa znečistenému ovzdušiu.

Štúdia, publikovaná online v časopise Thorax, naznačuje, že obdobie zraniteľnosti môže byť počas neskorého tehotenstva – od 30 týždňa – a počas prvého roku života.

Konečná analýza zahŕňala 140.911 detí – u tretiny z nich sa vyvinula senná nádcha. ktorá bola diagnostikovaná v priemere vo veku okolo troch rokov.

Alergická rinitída bola s väčšou pravdepodobnosťou diagnostikovaná u chlapcov a u tých, ktorých matky mali tiež alergie, uviedli vedci. Medzi ďalšie vplyvné faktory patrilo predčasné narodenie, bývanie v relatívne bohatej a vzdelanej domácnosti a matka, ktorá mala srdcové ochorenie, vysoký krvný tlak alebo preeklampsiu. Významným faktorom bola aj matka, ktorá fajčila počas tehotenstva.

Aj keď je vývoj sennej nádchy možný aj pri vystavení sa znečisteniu zvnútra maternice, toto prepojenie je oveľa silnejšie po narodení dieťaťa. K najvyššiemu riziku dochádza 46 týždňov po narodení, zistila štúdia.

Každé zvýšenie PM2,5 o 10 mi­krogramov na meter kubický bolo spojené s o 30 percent vyššou pravdepodobnosťou diagnózy alergickej rinitídy a bolo výrazne vyššie počas prvého roka života.

Keď išlo o rozdelenie podľa pohlavia, chlapci sa zdali citlivejší na znečistené ovzdušie počas tehotenstva ako dievčatá, ale tie zase boli citlivejšie na účinky vystavenia sa znečisteniu po narodení.

„Naše zistenia poskytujú ďalšie dôkazy o tom, že prenatálne aj postnatálne vystavovania sa PM2,5 sú spojené s neskorším vývojom alergickej rinitídy. Zraniteľným obdobím môže byť neskoré tehotenstvo a prvý rok života,“ dodávajú výskumníci, podľa ktorých je potrebný ďalší výskum.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #vedci #výskum #novorodenec #alergie #senná nádcha