Výskum: Dojčiace matky neprenášajú koronavírus na bábätká

Vedci z Rochesterskej univerzity ponúkajú niekoľko dobrých správ o koronavíruse SARS-CoV-2.

21.03.2021 18:00
deti, dojčenie Foto:
debata

Z ich štúdie vyplýva, že dojčiace matky infikované koronavírusom ho neprenášajú materským mliekom na bábätká. To je samo o sebe vítanou správou, ale autori štúdie tiež uvádzajú, že z matky na dieťa prechádzajú počas kŕmenia protilátky voči chorobe COVID-19.

Vedci analyzovali 37 vzoriek mlieka, ktoré počas tohto projektu poskytlo 18 žien pozitívnych na COVID-19. Ani jedna z týchto vzoriek nevykazovala žiadne znaky prenosu koronavírusu. Takmer dve tretiny však obsahovali dva typy protilátok voči tomuto ochoreniu.

Server studyfinds.org označuje tento výskum za dôležitý, lebo preukazuje, že rodičky, ktoré majú pozitívny test na COVID-19, nemusia byť v karanténe od svojich detí. Práve táto otázka znepokojovala už rok lekárov aj vedcov. Vedenie mnohých pôrodníc na celom svete sa nevedelo rozhodnúť, ako riešiť takéto situácie.

„Matku chceme odlúčiť od jej dieťaťa, iba ak je to medicínsky nevyhnutné,“ hovorí výskumníčka Bridget Youngová z pediatrickej kliniky na Rochesterskej univerzite. „Praktických lekárov, ktorí nemali dostatok dôkazov, táto otázka veľmi miatla. Prvé výsledky naznačujú, že materské mlieko matiek infikovaných COVID-19 obsahuje špecifické a aktívne protilátky proti vírusu a matky neprenášajú vírus mliekom. To je skvelá správa!““

Táto štúdia, zverejnená v časopise mBio, je iba úvodnou správou o zisteniach projektu. Vedci očakávajú, že v najbližších mesiacoch vydajú rozsiahlejšiu tlačovú správu.

„Zistili sme v ich materskom mlieku vysoké hladiny IgA – bežnej protilátky v krvi a iných telesných tekutinách. Tieto protilátky migrujú zo slizníc, preto ide o povzbudzujúcu informáciu, že matky ich prenášajú," vysvetľuje Mark Sangster, profesor výskumu na oddelení mikrobiológie a imunológie, ktorý meral hladiny protilátok vo vzorkách mlieka.

Výskumníčka Youngová konštatuje, že štúdiu treba zopakovať na väčšej skupine osôb. „Teraz musíme prísť na to, či vakcína proti ochoreniu COVID-19 ovplyvňuje materské mlieko rovnakým spôsobom,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #matky #deti #dojčenie #koronavírus #Covid-19