Výskum: Už päťročné dievčatá chcú byť chudé ako ich bábiky

Z novej štúdie vyplýva, že tenké bábiky, ako napríklad Barbie alebo Monster High, môžu inšpirovať už päťročné dievčatá k tomu, aby nezdravo chudli.

22.03.2021 10:00
babika Foto:
debata (1)

Výskumníci vo Veľkej Británii tvrdia, že keď sa dieťa čo i len raz zahrá s plastovou módnou ikonou a podobnými hračkami, môže to ovplyvniť jeho predstavu o ideálnom tele. Môže to zvýšiť riziko anorexie, bulímie a iných porúch stravovania alebo duševných chorôb. Psychológovia varujú, že takéto hračky v kombinácii s vychudnutými celebritami z oblasti zábavy a sociálnych médií spôsobujú, že sa dievčatá cítia v zraniteľnom veku nespokojne.

„Nespokojnosť so svojím telom je obrovský problém, najmä medzi mladými dievčatami,“ uvádza v tlačovej správe vedúca výskumu, profesorka Lynda Boothroydová z Durhamskej university. „Môže to mať vážne následky na pohodu dievčat a môže to viesť k poruchám stravovania a depresiám.“

„Výsledky našej štúdie naznačujú, že hranie sa s ultratenkými bábikami, ktorých sa každý rok predajú milióny, môže mať skutočný negatívny vplyv na predstavu dievčat o ideálnom tele. Všetky tie nerealistické tvary tela vidia aj v televízii, vo filmoch a na sociálnych sieťach. Je potrebné sa tým zaoberať, aby sa znížil tlak na dievčatá a ženy usilujúce sa o ‚štíhle ideálne telo‘,“ dodáva profesorka Boothroydová.

Zistenia publikované v časopise Body Image sú založené na rozhovoroch s 30 deťmi vo veku od päť do deväť rokov, ktoré sa hrali vo dvojiciach s ultratenkými bábikami, realistickou detskou bábikou alebo autom.

Pred a po každom sedení sa vedci pomocou interaktívneho počítačového testu pýtali skupiny detí na ich vnímanie ideálnych tvarov tela a tiež ideálnych tvarov tela u dospelých. Deti museli zmeniť obrázok dievčaťa za taký, ktorý sa im podľa nich podobal, potom za taký, ako by chceli vyzerať a ako by podľa nich mala vyzerať krásna žena. Hneď po tom, ako sa hrali s chudými bábikami, okamžite zmenšili ideálnu veľkosť tela. Aj keď neskôr prešli na iné hračky, svoju ideálnu predstavu už nezmenili.

Realistické bábiky, ako je bábika Lottie, sú založené na veľkosti a črtách typického deväťročného dieťaťa. Tieto hračky nenosia mejkap a nebývajú sporo odeté. Štúdia ukazuje, že účinkom hry s tenkými bábikami sa dá ťažko čeliť. Realistické bábiky boli relatívne neutrálne, čo sa týka ovplyvňovanie predstáv dievčat o ideálnom tele – tieto predstavy pripomínali podobu zdravých detí.

Rovnaký tím výskumníkov predtým zistil, že čím viac ľudia sledujú televíziu, tým viac uprednostňujú štíhle ženské telá. Osem z desiatich účastníkov malo prístup k ultratenkým bábikám doma alebo u svojich priateľov. Takmer všetci sledovali aj disneyovky alebo podobné produkcie, v ktorých je takisto tendencia ukazovať veľmi chudé ženské postavy.

„Táto štúdia nemá za cieľ vyvolať v rodičoch pocit viny za to, čo majú ich deti v škatuli s hračkami a rozhodne sa nesnaží naznačiť, že ultratenké bábiky sú ‚zlé‘,“ hovorí spoluatorka štúdie Dr. Elizabeth Evansová z Newcastleskej univerzity.

„Naša štúdia poskytuje užitočné informácie, ktoré môžu rodičia vziať do úvahy pri rozhodovaní o hračkách. Ultratenké bábiky sú súčasťou širšieho pohľadu na to, čo všetko zažívajú malé deti v súvislosti s tlakmi ohľadom podoby ich tela. Uvedomenie si týchto tlakov je skutočne dôležité, aby pomohlo podporiť a povzbudiť pozitívnu predstavu o ideálnom tele u našich detí,“ konštatuje Evansová.

Štúdia tiež prispieva k množiacim sa dôkazom, že bábiky ovplyvňujú ideály o kráse, ktoré dievčatá vnútorne akceptujú. „Naša štúdia ukazuje, ako sa vnímanie ideálnej veľkosti a tvaru tela formuje od útleho detstva tak, že očakávame nereálne ideály,“ vysvetľuje spoluautor štúdie prof. Martin Tovee z Northumbrijskej univerzity. „To vytvára nevyhnutnú nespokojnosť s obrazom vlastného tela, čo, ako je známe, vedie k zlému stravovaniu.“

Súčasné široko dostupné bábiky zvyknú mať ultratenké telá s predpokladaným indexom telesnej hmotnosti medzi 10 a 16. To už spadá do podváhy. Autori štúdie poznamenávajú, že výskum uskutočnili nezávisle od výrobcov bábik.

Odhaduje sa, že 70 miliónov ľudí na celom svete trpí poruchami stravovania, ako sú anorexia a bulímia. Deväťdesiat percent z nich sú dievčatá a ženy vo veku od 12 do 25 rokov, pripomína server studyfinds.org.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vedci #dievčatá #výskum #Barbie #bábiky #Monster High