Chodíte pomaly? Neberte COVID-19 na ľahkú váhu

U pomalých chodcov je takmer štyrikrát vyššia pravdepodobnosť úmrtia na COVID-19.

22.03.2021 06:00
chôdza Foto:
debata (24)

Je u nich tiež viac ako dvojnásobné riziko, že budú mať ťažký priebeh ochorenia, vyplýva z výskumu tímu vedeného profesorom Tomom Yatesom z Leicesterskej univerzity. Výsledky výskumu zverejnil časopis International Journal of Obesity.

V rámci výskumu 412 596 účastníkov dlhodobej štúdie UK Biobank v strednom veku skúmali vzájomnú spojitosť indexu telesnej hmotnosti (BMI) a tempa chôdze s rizikom ťažkého priebehu COVID-19 a úmrtnosťou na toto ochorenie. Analýza ukázala, že u pomalých chodcov s normálnou hmotnosťou je takmer dvaapolnásobné riziko ťažkého priebehu COVID-19 a 3,75-násobná pravdepodobnosť úmrtia na túto chodobu ako u rýchlych chodcov s normálnou váhou.

odkaz Naučme deti rozlišovať fakty od dezinformácií Foto: Pravda
Hrdinovia klímy Naučme deti rozlišovať fakty od dezinformácií

„Už vieme, že obezita a krehkosť sú hlavné rizikové faktory, čo sa týka následkov COVID-19. Toto je prvá štúdia, ktorá preukazuje, že u pomalých chodcov je oveľa vyššie riziko následkov ťažkého priebehu ochorenia bez ohľadu na ich hmotnosť,“ konštatuje profesor Yates. Zdôrazňuje, že počas pandémie, ktorá preťažuje zdravotnícke zariadenia, je rozhodujúce identifikovať najrizikovejších jednotlivcov a prijať preventívne opatrenia na ich ochranu.

Ďalším dôležitým zistením bol fakt, že u pomalých chodcov bola vyššia pravdepodobnosť ťažkého priebehu ochorenia COVID-19 a úmrtia ako u rýchlych chodcov s obezitou. Navyše, riziko bolo rovnomerne vysoké u pomalých chodcov s normálnou váhou a pomalých chodcov s obezitou.

„U rýchlych chodcov sa ukazuje, že majú všeobecne dobré kardiovaskulárne zdravie, čím sú odolnejší voči vonkajším stresorom vrátane vírusovej infekcie, ale táto hypotéza nebola až doteraz povrdená pre nákazlivú chorobu,“ pokračuje profesor Yates. Podľa neho by sa súčasné zdravotnícke štúdie mali zameriavať nielen na BMI, ale aj na jednoduché merania fyzickej zdatnosti, ako je tempo chôdze. Sú to potenciálne rizikové prediktory, čo sa týka následkov ochorenia COVID-19, a mohli by prispieť k lepším preventívnym metódam zachraňujúcim ľudské životy, dodáva profesor Yates pre server medicalxpress­.com.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #vedci #výskum #chodec #chôdza #riziko #pandémia #koronavírus #Covid-19