Nedeľný oddych zažívajú ľudia už 1700 rokov, pracovanie sa trestalo

Pred 1700 rokmi, v roku 321, zaviedol rímsky cisár Konštantín Veľký nedeľný pracovný pokoj ako zákonnú povinnosť, motivovanú nábožensky.

20.03.2021 08:37
deti, oddych, trava Foto:
debata (3)

Konštantín sa totiž obrátil na kresťanskú vieru a pre siedmy deň v týždni potom pre mnoho povolaní prácu obmedzil a sudcom, obchodníkom a mestskému obyvateľstvu ju výslovne zakázal.

Cieľom zákazu práce bolo umožniť ľuďom priblížiť sa k Bohu, zdokonaľovať sa v súlade s ideami kresťanstva sám seba prostredníctvom spoločnej nedeľnej bohoslužby. Od čias Konštantína tak určoval život kresťanského sveta rytmus pracovného týždňa a sviatkov. Pravidelným dňom odpočinku, zaisteného až na výnimky aj tým najchudobnejším, bola nedeľa a na tejto skutočnosti sa po mnoho storočí nemenilo nič. Viacdenný víkend je „výdobytok“ modernej doby.

Raní kresťania označovali nedeľu za „deň Pána“, „dies dominica“, a tento termín prešiel do všetkých románskych jazykov. V slovanských jazykoch je termín „nedeľa“ bezpochyby kresťanského pôvodu, v ruštine sa ale významovo preniesol na celé obdobie „od nedele do nedele“, teda na týždeň, zatiaľ čo deň odpočinku získal ešte expresívnejší kresťanský názov „voskreseňje“ (vzkriesenie). Starí Gréci a Rimania nazývali svoje dni podľa planét, a táto metóda zostala aj v germánskych jazykoch, kde tiež najvýznamnejší deň v týždni patril najväčšiemu z bohov – Slnku (Sunday, Sonntag).

Vykonávanie fyzickej práce v nedeľu bolo už od neskorej antiky drasticky trestané. Podľa zriadenia Narbonnského koncilu z roku 589 musel v takom prípade pristihnutý slobodný človek zaplatiť pokutu piatich zlatých a nevoľník zniesť 100 rán bičom. Cirkev sa tak silno priblížila prísnym predpisom židovstva v dodržiavaní sabatu, hoci ho Ježiš výslovne odmietal, ako poukazujú niektorí bohosloveckí odborníci.

Až v novoveku začala katolícka cirkev stavať do popredia opäť to, čo pre prvých kresťanov bolo jadrom ich požiadavky na nedeľu bez prácu – spoločnú bohoslužbu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pokoj #cisár #nedeľný oddych