Výskum: Tehotné ženy kávičkárky môžu porodiť menšie deti

Existuje starý mýtus, že kofeín spomalí váš rast, najmä ak ste dieťa.

27.03.2021 18:00
debata (4)

Aj keď veda ešte musí dokázať, že je to pravda, nová štúdia preukázala, že kofeín môže mať vplyv na pôrodnú hmotnosť dieťaťa. Vedci tvrdia, že tehotné ženy, ktoré pijú len pol šálky kávy denne, môžu priviesť na svet menšie deti.

Predchádzajúce štúdie odhalili potenciálne riziká pre plod u budúcich matiek, ktoré pijú viac ako 200 miligramov kofeínu denne, pripomína server studyfinds.org.

Z novej štúdie vyplýva, že deti narodené ženám s najvyššími hladinami kofeínu v krvi boli v priemere o 80 gramov ľahšie. Dojčatá boli tiež o 4,3 centimetra menšie a mali menšie obvody hlavy ako tie, ktoré sa narodili matkám s nulovou hladinou kofeínu.

Autori štúdie teraz vyzývajú ženy, aby sa počas tehotenstva vzdali kávy alebo výrobkov s obsahom kofeínu.

„Kým sa nedozvieme viac, naše výsledky naznačujú, že by mohlo byť rozumné obmedziť alebo vzdať sa nápojov obsahujúcich kofeín počas tehotenstva,“ uviedla v tlačovej správe Dr. Katherine Grantzová z Národného ústavu detského zdravia a ľudského rozvoja Eunice Kennedyovej Shriverovej. „Tiež nie je na škodu, ak sa ženy poradia so svojimi lekármi o konzumácii kofeínu počas tehotenstva.“

Predchádzajúce štúdie poukazovali na množstvo zdravotných problémov, ktoré môžu byť spôsobené užívaním kofeínu počas tehotenstva. Vedci tvrdia, že kofeín môže mať vplyv na mozog a môže spôsobiť problémy so správaním po narodení. Plody sú tiež vystavené vyššiemu riziku obmedzenia vnútromaternicového rastu. Ak však tehotné ženy pijú menej ako dve šálky denne, viaceré štúdie sa vo svojich záveroch rozchádzali.

Z najnovšieho výskumu vyplýva, že mnohé z predchádzajúcich štúdií nezohľadňovali faktory, ktoré by mohli ovplyvniť pôrodnú veľkosť dieťaťa. Patrí sem napríklad obsah kofeínu v rôznych nápojoch a fajčenie matky počas tehotenstva. V novej štúdii vedci analyzovali údaje o viac ako 2000 rasovo a etnicky rozmanitých ženách na 12 klinikách. Boli medzi ôsmym až trinástym týždňom gravidity a pred otehotnením boli zdravými nefajčiarkami.

Od 10. do 13. týždňa tehotenstva ženy poskytli vzorky krvi, v ktorých neskôr zisťovali prítomnosť kofeínu a paraxantínu – zlúčeniny produkovanej pri odbúravaní kofeínu v tele. Účastníčky tiež hlásili svoju dennú konzumáciu kofeínových nápojov vrátane kávy, čaju, či energetických nápojov za posledný týždeň. Hlásili to potom pravidelne počas celého zvyšku tehotenstva.

V porovnaní s dojčatami narodenými ženám s nízkym alebo žiadnym obsahom kofeínu v ich systéme boli deti narodené ženám s najvyššími hladinami kofeínu v krvi konzistentne ľahšie a menšie. Ženy, ktoré vypili približne pol šálky kávy (50 mg kofeínu), porodili deti približne o 65 gramov ľahšie ako tie, čo sa narodili matkám s nulovou alebo nízkou hladinou kofeínu. Pravidelným konzumentkám kofeínových nápojov sa tiež narodili deti s obvodom stehien asi o tri milimetre kratším ako ostatné.

„Predpokladá sa, že kofeín spôsobuje zúženie krvných ciev v maternici a placente, čo by mohlo znižovať prívod krvi do plodu a brániť rastu,“ píšu vedci v štúdii zverejnenej v časopise JAMA Network Open. Výskumníci sa rovnako domnievajú, že kofeín by mohol potenciálne narušiť stresové hormóny plodu a vystaviť dojčatá riziku rýchleho priberania po narodení a v neskoršom veku riziku obezity, srdcových chorôb a cukrovky.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #matky #deti #rast #štúdia #vedci #kofeín #výskum #mýtus #pôrodná hmotnosť