Jedna dávka vakcín od firiem Pfizer a AstraZeneca znížila nové infekcie o 62 percent

Podľa štúdie londýnskej univerzity UCL, na ktorej sa v Anglicku zúčastnilo vyše 10-tisíc dlhodobých obyvateľov domovov sociálnych služieb, sú vakcíny efektívne v prípade krehkých a starších ľudí.

29.03.2021 17:54
astrazeneca Foto:
Vakcína od spoločnosti AstraZeneca.
debata (2)

Po zaočkovaní jednou dávkou vakcíny od spoločností Pfizer alebo AstraZeneca sa podarilo infekcie koronavírusom v britských domovoch sociálnych služieb stlačiť o 62 percent. Informoval o tom v pondelok portál BBC s odvolaním sa na štúdiu londýnskej univerzity UCL. Na štúdii sa zúčastnilo 10-tisíc dospelých ľudí z Anglicka v priemernom veku 86 rokov. Výskum tiež naznačil, že osoby, ktoré sa vírusom nakazili po vakcinácii, môžu byť menej infekčné.

„Naše údaje naznačujú, že vakcíny sú efektívne v prípade krehkých a starších ľudí,“ uviedla Maddie Shrotriová z UCL.

Štúdia analyzovala výsledky testov na koronavírus, ktoré absolvovalo 10 412 dlhodobých rezidentov 310 domovov sociálnych služieb. Všetci z nich boli starší ako 65 rokov. Účastníci sa raz do mesiaca podrobili rutinnému PCR testu. Ďalšie testy absolvovali operatívne, pokiaľ sa objavilo podozrenie na prepuknutie nákazy. Z celkového počtu 36 352 testov realizovaných medzi decembrom 2020 a polovicou tohtoročného marca prinieslo pozitívny výsledok 1335.

Na základe porovnania s číslami pred vakcináciou výskumníci odhadujú, že prípravky od firiem Pfizer a AstraZeneca po uplynutí štyroch týždňov od zaočkovania zabránili 56 percentám nových infekcií. S odstupom piatich týždňov tento podiel vzrástol na 62 percent.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #seniori #vakcína #koronavírus #Covid-19