Online kalkulačka vám vypočíta, kedy sa dostanete na rad na očkovanie

Tentokrát nie Slováci, ale Poliaci vytvorili nástroj, ktorý vám vypočíta, kedy sa dostanete na rad na očkovanie. Online kalkulačka zohľadňuje aktuálny stav, ale aj priemerné tempo očkovania.

30.03.2021 19:52
Omni Calculator, kalkulačka, koronavírus Foto:
Online kalkulačka Omni Calculator.
debata (4)

S očkovaním proti koronavírusu na Slovensku sa spája najmä chaos a nejednoznačné predpisy a chýbajúca transparentnosť. Počas niekoľkých uplynulých mesiacov sa menili očkovacie fázy ako aj prihlasovací systém. Ten aj napriek viacerým úpravám stále nefunguje tak, ako v okolitých krajinách. Cez stránku korona.gov sa na očkovanie môžu stále prihlasovať len ľudia, ktorí patria do niektorej z piatich fáz, ktoré boli doposiaľ spustené. V praxi to znamená, že do virtuálnej čakárne sa môžu prihlásiť len ľudia nad 50 rokov. Tí, ktorí tento vek ešte nedosiahli, musia sledovať, kedy sa otvorí ďalšia fáza.

Skupina poľských vývojárov sprístupnila online kalkulačku s názvom Omni Calculator, pomocou ktorej si môžu Slováci vypočítať, kedy by sa mohli teoreticky dočkať svojej prvej vakcíny. “Kalkulačka je založená na kritériách určovania poradia očkovania osôb zverejnených Ministerstvom zdravotníctva SR. Kalkulačka zohľadňuje vek a iné údaje, ktoré sú relevantné, a na základe nich vypočítava minimálny a maximálny počet ľudí v rade pred vami. Ukazuje tiež termín, v ktorom najpravdepodob­nejšie dostanete vakcínu a porovnáva aj vládou predpokladané tempo očkovania so skutočným postupom,” uviedol Michal Wirchniańsky, ktorý dáta spolu s doktorkou Dominikou Miszewskou prehľadne spracovali.

Zohľadňuje aktuálny stav aj tempo očkovania

Ak máte napríklad 32 rokov a nepatríte do niektorej špecifickej skupiny, ktorá má nárok na skoršie zaočkovanie, pomocou kalkulačky zistíte, že patríte do 10. fázy a “vzhľadom na predpokladanú absorpciu vakcíny na úrovni 58%, je 1,021,704 až 1,260,299 ľudí pred Vami v rade na očkovanie proti COVID-19 na Slovensku.” Na základe 118 075 zaočko­vaných osôb týždenne a miery očkovania 58%, je teda možné očakávať prvú dávku vakcíny medzi 30. 5. 2021 a 13. 6. 2021 a druhú dávku medzi 20. 6. a 4. 7. 2021. Na stránke sú zverejnené aj všetky relevantné údaje o očkovaní, vrátane popisu jednotlivých fáz, výnimiek spojených so závažnými chorobami a podobne.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcína #kalkulačka #koronavírus #Omni Calculator