Dezinformátorom slúži na podkopávanie vakcín zavádzajúca prezentácia faktov

Pravdepodobnosť úmrtia v dôsledku očkovania proti covidu-19 je mizivá: Podľa čerstvých dát amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) má človek trikrát väčšiu šancu, že do neho udrie blesk.

03.04.2021 09:18
covid5 Foto:
Ilustračné foto.
debata (63)

Vaša ponuka príspevkov na sociálnych sieťach ale možno rozpráva trochu odlišný príbeh, uvádza na svojom webe americký verejnoprávny rozhlas NPR.

Analýza vykonaná NPR zistila, že články spájajúce vakcíny a úmrtia patria tento rok na internete k obsahu s najväčším ohlasom a šíri sa v miere, ktorá by mohla narušiť schopnosť ľudí posúdiť skutočné riziko pri očkovaní. Zistenie zároveň ilustruje širší trend u fenoménu internetových dezinformácií: V čase, keď sociálne siete začínajú odstraňovať zjavne nepravdivé tvrdenia na tému verejného zdravia, sa dezinformátori obracajú k faktom oddeleným od ich kontextu, aby podporili zavádzajúce naratívy.

Analytik Bret Schafer z medzinárodného združenia Alliance for Securing Democracy tento postup nazval „klamaním cez pravdu“. „Je to naozaj zákerný problém,“ myslí si profesor komunikačných štúdií z University of North Carolina Chapel Hill Deen Freelon. „Spoločnosti prevádzkujúce sociálne médiá zaviedli tvrdé pravidlá proti dezinformáciám, neprijali ale podobne tvrdý prístup voči mystifikácii,“ uviedol.

Systém CDC pre evidenciu problémov spojených s vakcínami na covid-19 do začiatku minulého týždňa nedostal dôkazy priamo spájajúce injekcie s akýmkoľvek úmrtím. Napriek tomu takmer pre polovicu dní tohto roku platilo, že medzi najpopulárnejšími článkami spojenými s vakcináciou bola aspoň jedna správa o smrti po absolvovaní očkovaní, ukazujú dáta od analytickej spoločnosti NewsWhip.

Ako tohtoročný najpopulárnejší materiál o vakcínach potom z analýzy vychádza správa denníka South Florida Sun Sentinel o lekárovi, ktorý zomrel niekoľko týždňov potom, ako bol zaočkovaný. Článok, ktorý následne prevzal denník Chicago Tribune, explicitne uvádza, že žiadna súvislosť medzi očkovaním a úmrtím sa nepreukázala, správa napriek tomu na facebooku a twitteri nazbierala skoro päť miliónov reakcií, komentárov alebo zdieľaní.

Je zrejmé, že obsah spájajúci úmrtia s vakcínami má dosah, ktorý absolútne nezodpovedá súhrnným štatistikám. V Spojených štátoch dostalo aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 viac ako 85 miliónov ľudí a zomrelo menej ako 0,0018 percenta z nich. Aj tento malý podiel zahŕňa ľudí, ktorí v čase očkovania trpeli vážnymi zdravotnými problémami. V USA bežne každý deň zomiera asi 8000 ľudí.

Podľa profesora Freelona však majú štatistiky pri šírení konšpiračných myšlienok mnohokrát menšiu váhu ako tragické príbehy. „Je to niečo, na čo pri ľudskom myslení narážame opakovane,“ uviedol.

Zatiaľ najsilnejší bol výskyt príbehov o úmrtiach po vakcinácii na začiatku roka zhruba mesiac po štarte americkej očkovacej kampane. Ľudia v januári zbesilo pátrali po informáciách v snahe rozhodnúť sa, či očkovanie podstúpiť, a zároveň mali najväčšiu šancu, že narazia na príbeh spájajúci úmrtia s týmto očkovaním, ukazuje analýza NPR.

Medzi 7. a 20. januárom bola aspoň jedna správa v tomto duchu vždy medzi desiatimi materiálmi o vakcínach s najvyššími počtami reakcií. Do analýzy boli zahrnuté všetky články, ktoré mali slovo „vakcína“ v titulku, prvom odseku alebo v metadátach.

Zvýšený dosah problematických článkov prišiel tiež okolo polovice marca, kedy sa rýchlo šírila správa o smrti pacientky v štáte Utah. Istá facebooková stránka s 20 000 fanúšikmi ju zdieľala s komentárom: „Vakcínu si nechám ujsť. Nezaujíma ma ničí názor… toto je hrozivo smutné.“ Správca inej skupiny k článku poznamenal, že má „veľké starosti o tých, ktorí si to nechávajú pichnúť“.

Regulovať takýto obsah je pre digitálne platformy zložité, pretože dané príspevky majú pravdivé jadro. V Utahu skutočne zomrela žena, ktorá o štyri dni skôr dostala vakcínu. Sociálne siete dávajú jasne najavo, že nie sú ochotné zasahovať, keď ide o zdieľanie pravdivých, ale zavádzajúcich informácií. Medzery v boji proti dezinformáciám si všímajú americkí aj zahraniční aktéri.

Združenie Alliance for Securing Democracy nedávno vydalo správu, podľa ktorej ruské štátne médiá ako RT a Sputnik vydala viac ako stovku materiálov spájajúcich úmrtia s vakcínou proti covidu-19 od firmy Pfizer.

„Platformy sa pozrú na samostatný tweet od RT o tom, že v domove dôchodcov po naočkovaní vakcínou Pfizeru umrelo 23 ľudí, a nemôžu s tým nič urobiť, pretože technicky vzaté je to pravda, hoci je to hrubo zavádzajúce,“ hodnotil vývoj analytik Schafer. „Zdá sa, že toto je nová stratégia,“ dodal.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #očkovanie #pandémia #koronavírus #Covid-19