Chcete znížiť riziko covidu? Viac spite

Pandémia neustále pokračuje a viaže sa k nej množstvo nevyriešených problémov a nezodpovedaných otázok. Jednou z nich, ktorá si zaslúži hlbšie preskúmať, je vzťah medzi covidom-19 a zlým spánkom, napísal spravodajský server The Huffington Post.

05.04.2021 19:54
spánok, oddych, relax Foto:
debata (1)

Už vieme, že tieto dve veci sú spojené. Analýza spánkových štúdií zistila, že problémy so spánkom postihujú počas pandémie zhruba 40 percent ľudí – a zdá sa, že väčšie ťažkosti so spaním majú tí, ktorí sa covidom-19 nakazili.

Teraz nová štúdia naznačuje, že ak ste mali problémy so spánkom pred nákazou koronavírusom, alebo ste boli denne úplne vyčerpaní, potom máte riziko nielen nákazy koronavírusom, ale aj ťažšieho priebehu choroby.

Každá hodina, o ktorú je váš pravidelný spánok dlhší, je spojená s o 12 percentami nižšou šancou nákazy covidom-19, uvádza štúdia uverejnená v on-line časopise Nutrition Prevention & Health.

Narušený spánok a vyhorenie z práce už boli predtým spojené so zvýšeným rizikom vírusových a bakteriálnych infekcií. Čo je dôvod, prečo vedci chceli zistiť, či existuje spojenie covidu-19 sa spánkovými problémami, rovnako ako so stresom.

Na účely štúdie sa vedci obrátili na zdravotníkov vo Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Španielsku, Británii a Spojených štátoch, ktorí boli opakovane v kontakte s pacientmi s covidom-19.

Požiadali ich, aby im vyplnili dotazník s otázkami týkajúcimi sa životného štýlu, zdravia, užívanie liekov na predpis a potravinových doplnkov, a tiež o informácie ohľadne toho, koľko času venujú nočnému spánku alebo dennému zdriemnutiu, či mali akékoľvek problémy so spánkom a cítili sa v práci vyhoretí. Na otázky im odpovedalo asi 3000 zdravotníkov, z ktorých sa každý piaty nakazil koronavírusom.

Respondenti priemerne spali šesť až sedem hodín za noc. Zhruba štvrtina tých, ktorí boli testovaní pozitívne na covid-19, hlásila problémy so spánkom, v porovnaní so zhruba pätinou tých, ktorí sa nenakazili. Každý piaty z nakazených covidom uviedol, že mal problémy so spánkom vrátane problému zaspať, spať bez častého prebúdzania či potreby užívať lieky na spanie tri a viac nocí v týždni.

V porovnaní s tými, ktorí nemali problémy so spánkom, bola u osôb s vyšším počtom problémov spojených so spaním o 88 percent zvýšená šanca nákazy covidom-19. Každá hodina spánku navyše potom bola spojená s dvanásť percentným znížením rizika nákazy.

Zamestnanci, ktorí hlásili každodenné pracovné vyčerpanie, trikrát častejšie hlásili vážny priebeh infekcie a dlhší čas na zotavenie. Táto štúdia bola založená len na spomienkach a pozorovaní opýtaných, ktoré môžu byť subjektívne; napriek tomu si táto záležitosť zaslúži ďalšie skúmanie.

Zatiaľ nie je jasné, prečo sú nespavosť a vyhorenie spojené so zvýšeným rizikom závažnosti covidu. Vedci prišli s hypotézou, podľa ktorej nedostatok spánku a spánkové poruchy môžu nepriaznivo ovplyvniť imunitný systém zvýšením prozápalových cytokínov a histamínov, ktoré môžu zhoršiť priebeh choroby.

Poukazujú tiež na štúdie spájajúce vyhorenie so zvýšeným rizikom prechladnutia a chrípky, rovnako ako dlhodobých ťažkostí, ako je diabetes, kardiovaskulárne choroby, ochorenia pohybového aparátu a úmrtia zo všetkých príčin.

Podľa Minh Rajputovej-Rayovej, lekárskej riaditeľky britského Globálneho centra pre výživu a zdravie, ktoré ako spoluvlastník vydáva časopis Nutrition Prevention & Health, je spánok veľmi často zanedbávanou oblasťou osobnej pohody.

„Potrebujeme kvalitný spánok a čas na dobitie energie, aby sme zabránili vyhoreniu a na jeho následky,“ povedala Rajputová-Rayová. „Lepšie pochopenie následkov práce na zmeny a spánku je zásadný pre blaho zamestnancov v zdravotníctve aj ďalších kľúčových pracovníkov. Narušenie cyklu spánku a prebúdzania môže ovplyvniť metabolické, imunitné a dokonca aj psychologické zdravie,“ dodala.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #spánok #koronavírus #Covid-19