V Brazílii objavili nový variant koronavírusu. Je podobný tomu juhoafrickému

Brazília zistila v štáte Sao Paulo nový variant koronavírusu, ktorý je podobný juhoafrickej mutácii vírusu.

31.03.2021 21:55
debata (4)

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na šéfa výskumného inštitútu Butantan. Šéf tohto inštitútu sídliaceho v Sao Paule tiež uviedol, že pacient s týmto variantom nebol v Juhoafrickej republike, ani nebol v kontakte s nikým, kto by sa odtiaľ vrátil.

Juhoafrický variant znepokojil odborníkmi na verejné zdravie, pretože panujú otázky ohľadne toho, ako účinné proti nemu sú terajšie vakcíny. Brazília sa tiež stretáva s vlastným variantom vírusu nazývaným P1, ktorý stojí za výrazným nárastom nakazených v krajine v posledných týždňoch.

„Je to variant podobný juhoafrickej mutácii, aj keď dotyčný necestoval do JAR, ani nebol v kontakte s nikým, kto by tam cestoval,“ uviedol Dimas Covas, šéf Butantan. „Existuje možnosť, že je to evolúcia našej vlastnej, brazílskej mutácie P1 smerom k juhoafrickej,“ do­dal.

Minulý týždeň Covas oznámil, že jeho inštitút vyvinul vlastnú vakcínu proti covidu-19, ktorú chce začať skúšať na miestnych dobrovoľníkoch budúci mesiac. Prvú fázu klinických štúdií tejto vakcíny už začali v Thajsku. Covas povedal, že táto vakcína, nazvaná Butanvac, je vyvinutá aj proti brazílskej mutácii. Podľa neho predklinické štúdie na zvieratách preukázali vysokú imunitnú reakciu, takže je možné, že by táto vakcína mohla byť iba jednodávková.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #vedci #výskum #mutácia #koronavírus #Covid-19