Prieskum: Traja z desiatich dospelých Američanov sú takmer neustále online

Počet Američanov pripúšťajúcich, že sú takmer ustavične online, stúpol od roku 2015 o 10 percent.

06.04.2021 06:00
debata

Niet sa čomu čudovať, keďže po roku pandémie COVID-19 sme si už zvykli na prácu z domu, virtuálne svadby či videohovory s najbližšími. Navyše, ešte pred pandémiou sa objavilo množstvo nových streamovacích platforiem, služieb na donášku jedla a inteligentných zariadení.

Agentúra Pew Research Center začala sledovať tieto údaje pred šiestimi rokmi a podľa najnovšieho prieskumu je takmer neustále online čoraz viac ľudí starších ako 30 rokov.

Tridsaťjeden percent respondentov pripúšťa, že takmer neustále používa internet, zistili výskumníci. Ďalších 48 percent uvádza, že sa pripoja niekoľkokrát do dňa a iba šesť percent obmedzuje svoju online aktivitu približne iba na raz denne.

Od roku 2015 stúpol počet ľudí vo veku 30 do 49 rokov, ktorí podľa vlastných slov takmer stále používajú internet, o 14 percent. V prípade ľudí od 50 do 64 rokov to stúplo z 12 na 22 percent. Výskumníci zaznamenali, že počet takýchto užívateľov vo veku 18 do 29 rokov zostal od roku 2019 na 48 percentách a skupina ľudí starších ako 65 rokov je tiež stabilná na ôsmich percentách.

Američania pod 50 rokov tvoria väčšinu z tých, čo tvrdia, že takmer ustavične používajú internet. Štyridsaťštyri percent zo skupiny od 18 do 49 rokov hlásilo neustále používanie internetu – dvakrát toľko, ako tí vo veku od 50 do 64 rokov. Približne osem percent respondentov uviedlo, že používa internet niekoľkokrát za týždeň a sedem percent nevyužíva služby internetu vôbec.

Čo sa týka rozdelenia na základe pohlavia, tak 32 percent mužov a 30 percent žien je v skupine neustálych používateľov internetu. Väčšie rozdiely sa zaznamenali pri ukazovateľoch, ako je vzdelanie, príjem, rasa či miesto pobytu.

Dospelí černosi (37 %) a Hispánci (36%) patria na čelo skupiny neustále používajúcich internet, za nimi nasledujú belosi (28 %). Štyridsaťdva percent respondentov s vysokoškolským diplomom pripúšťa, že je takmer stále online, u osôb so strednou školou to platí u 23 percent. U ľudí zarábajúcich viac ako 75.000 dolárov ročne a u obyvateľov miest je najväčšia pravdepodobnosť, že budú hlásiť takmer neustálu online aktivitu, dodáva server fox29.com.

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #internet #ľudia #online #Američania #práca z domu #videohovor