Výskum: Umiernené pitie vína môže byť istou prevenciou pred operáciou sivého zákalu

Výskumníci zistili, že umiernené pitie alkoholu znižuje riziko vzniku sivého zákalu.

05.04.2021 06:00
alkoholizmus, pitie, víno, závislý, závislí Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Podľa štúdie je najúčinnejšie pitie vína – päť alebo viac pohárov za týždeň zníži potrebu operácie sivého zákalu o 23 percent. Príčina zatiaľ nie je úplne jasná, ale experti sa domnievajú, že ochrannú úlohu môžu hrať polyfenolové antioxidanty, ktoré sú bohato zastúpené v červenom víne.

Výskum uskutočnil Oftalmologický inštitút pri University College London spolu s Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust. Zistili, že u ľudí konzumujúcich najviac 14 jednotiek alkoholu týždenne, čo je maximum odporúčané britskou Národnou zdravotnou službou (NHS), je menšia pravdepodobnosť operácie na odstránenie zakalenej očnej šošovky a jej nahradenie umelou. Odhaduje sa, že približne 30 percent z ľudí nad 65 rokov má zákal v jednom alebo oboch očiach, ktorý vplýva na ich zrak.

Najvýznamnejšie zníženie rizika potreby tejto operácie je spojené skôr s konzumáciou vína ako piva či liehovín. U ľudí, ktorí pijú víno päť alebo viackrát za týždeň, je až o 23 percent nižšia pravdepodobnosť potreby operácie sivého zákalu ako u abstinentov. U osôb, ktorí pijú veľa piva, muštu alebo liehovín, sa riziko významne neznižuje.

„Naše zistenia naznačujú malé riziko podstúpenia operácie sivého zákalu pri malej alebo umiernenej konzumácii alkoholu,“ tvrdia výskumníci v časopise Ophthalmology.

Štrnásť jednotiek alkoholu týždenne zodpovedá približne šiestim pollitrom priemerne silného piva alebo desiatim pohárom nie veľmi silného vína. „Sedmička“ červeného, bieleho alebo ružového vína (alkohol do 13,5 %) predstavuje desať jednotiek, pripomína server Daily Mail.

Tento výskum je zatiaľ najväčší svojho druhu a posudzoval údaje od viac ako 490.000 ľudí v rámci štúdií UK Biobank a EPIC-Norfolk. Tím expertov porovnával, koľko ľudia podľa vlastných slov pili, so záznamami pacientov operovaných na sivý zákal. Zohľadňovali pritom faktory, ako je vek, hmotnosť a pohlavie, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky.

Experti však pripomínajú, že konzumácia väčšieho množstva alkoholu je spojená s mnohými závažnými zdravotnými problémami, ako je choroba srdca, cukrovka a rakovina.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #alkohol #vedci #výskum #výskumníci #sivý zákal