Zlínski vedci vyvíjajú materiály, ktoré nahradia ľudské tkanivá. Mohli by opraviť aj srdce

Oprava srdca alebo iných poškodených orgánov umelým tkanivom. Aj to sa môže stať skutočnosťou.

09.04.2021 06:00
lidske tkane p1 Foto:
debata

Vedci z Centra polymérnych systémov Univerzity Tomáša Baťu a študenti Technologickej fakulty v Zlíne vyvíjajú materiály, ktoré by mohli v budúcnosti pomôcť nahradiť ľudské tkanivo alebo obnoviť funkcie orgánov, ako je napríklad srdce. Na projekte pracovali spoločne s kolegami z Akadémie vied ČR.

„Vytvoriť materiál, s ktorým sa budú ľudské bunky priateliť, nie je vôbec jednoduché. Potrebujete, aby s ním bunky komunikovali, neútočili naň, ale naopak spolupracovali. Ideálne teda je, aby sa vyrobený materiál ľudskému tkanivu čo najviac podobal a kopíroval jeho vlastnosti,“ hovorí profesor Petr Humpolíček z Centra polymérnych systémov zlínskej univerzity.

Počas výskumu prišli vedci spoločne so študentami Technologickej fakulty na mnoho zaujímavých materiálov. Napríklad na špeciálnu kryogél. Je elastický, porézny a najmä elektricky vodivý, čo je jedna z dôležitých vlastností pri vývoji materiálov pre výskum srdca či nervového tkaniva. Práve pôsobenie elektrického poľa umožňuje efektívnu komunikáciu buniek medzi sebou i so syntetickým materiálom.

Detailne popísať vlastnosti materiálov sa podarilo aj vďaka zapojeniu zahraničných inštitúcií a ich know-how. Okrem bežných experimentov boli materiály testované aj pomocou špeciálnych bioreaktorov, ktoré umožňujú simulovať podmienky, aké bunky a materiál skutočne zažívajú v ľudskom tele, čo celý výskum posunulo ďalej.

„Výsledky tejto trojročnej spolupráce a vývoja poslúžili k dokonalejšiemu poznaniu biokompatibilných polymérov a vytvorenie skúsenostnej základne, na ktorej dnes môžeme v Zlíne stavať,“ hovorí profesor Petr Humpolíček a dodáva: „V ďalších projektoch sa venujeme materiálom, ktoré chceme z nášho laboratória priblížiť tiež praxi. Materiály by mali byť vhodné napríklad pre využitie v kozmetike či tkanivovom inžinierstve,“ upresnil.

K vytvoreniu umelého srdca, svalu či funkčných nervov je ale ešte ďaleko. Zatiaľ sa vedci z celého sveta stretávajú s otázkou, aké vlastnosti musí materiál mať, aby následné reakcie buniek boli žiaduce. Majú totiž vo zvyku reagovať na vytvorené podmienky celkom inak, než vedci očakávajú. Výsledky, ktoré vyplývajú z výskumu zlínskej Univerzity Tomáša Baťu a Akadémie vied ČR sú ďalším krokom, ktorý vedcov približuje k žiadanému cieľu. Potenciál biokompatibilných materiálov je totiž obrovský.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #vývoj #výskum #srdce #materiály #ľudské tkanivo