Britský profesor: Mlieko si pridávajte do šálky s čajovým vrecúškom ešte pred horúcou vodou

Príprava šálky čaju je pre Britov posvätným rituálom - zoberú hrnček, vložia čajové vrecúško, pridajú horúcu vodu, mlieko, vyberú čajové vrecúško, vypijú. Upokojujúco predvídateľné a rovnako chutné.

11.04.2021 06:00
caj Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Jeden odborník však teraz vyvolal rozruch svojím tvrdením, že šálku si vychutnáme najlepšie, keď ešte pred pridaním horúcej vody si na čajové vrecúško nalejeme mlieko.

Toto zjavné nerešpektovanie tradície je založené na výskume, pri ktorom sa zistilo, že systém „mlieko skôr ako voda“ pomáha neutralizovať tvrdú vodu – teda problém, ktorý trápi viac ako polovicu Britov.

Profesor Alan Mackie z univerzity v Leedse tvrdí, že ľudia žijúci v oblastiach s tvrdou vodou by mali zvážiť použitie metódy „mlieko skôr“.

Z výskum vyplýva, že v tvrdej vode sú minerály, ktoré bránia tvorbe aromatických zlúčenín. Avšak bielkoviny v mlieku znižujú obsah minerálov vo vode, hovorí profesor Mackie, a dodávajú čaju extra príchuť, najmä keď je voda tvrdá.

„Príchuť a vôňu tvoria rôzne zlúčeniny v čaji, najmä triesloviny,“ konštatuje profesor Mackie. „Čím viac minerálov je vo vode, tým ťažšie je pre tieto zlúčeniny vyvinúť arómu – čo vedie k nevýraznej chuti čaju v oblastiach s tvrdou vodou.“

Zdôrazňuje, že ak pripravujeme čaj tradičným spôsobom – teda naliatím mlieka až do horúcej vody, vedie to k tomu, že triesloviny tú správnu chuť nemôžu správne rozvinúť.

„Ak sa však mlieko pridá na začiatku procesu lúhovania, potom sa jeho bielkoviny môžu naviazať na triesloviny a ďalšie minerály vo vode, čo nakoniec dodá nápoju oveľa lepšiu chuť,“ tvrdí profesor Mackie podľa serveru Daily Mail.

Tvrdá voda, aká sa nachádza v Londýne, je bohatá na vápnik a horčík, zatiaľ čo mäkká voda je čistejšia a takéto látky v nej chýbajú.

Tvrdá voda vzniká obohacovaním podzemnej vody o minerálne látky, najčastejšie pri jej prechode horninovým prostredím, v ktorom dominujú karbonátové horniny ako sú vápence a dolomity.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #čaj #mlieko #šálka čaju #čajové vrecúško