Podkožný senzor zmeria množstvo lieku v krvi

Keď pacient užíva lieky, môže byť ťažké určiť, aké množstvo lieku sa v skutočnosti dostáva do krvi.

10.04.2021 06:00
debata
Foto: uni-mainz.de
senzor

Pomôcť by mohlo nové podkožné „tetovanie“ vďaka jeho zlatým nanočasticiam schopným meniť farbu.

Senzor vyvíjajú v súčasnosti vedci na Univerzite Johannesa Gutenberga v nemeckom Mainzi. Podľa nich nie je oveľa väčší ako malá minca a je tenší ako jeden milimeter. Skladá sa z biokompatibilného pórovitého hydrogélu, vo vnútri ktorého sú nanočastice zlata pokryté receptormi pre konkrétne molekuly liečiva.

Po chirurgickom implantovaní priehľadného zariadenia podobného biotkanivu pod kožu do neho cez póry prerastajú krvné cievy, ktoré vedú krv do nanočastíc. Akýkoľvek liek, ktorý je v tejto krvi prítomný, sa naviaže na receptory, čo spôsobí, že zlato odráža infračervené svetlo v danej farbe – táto farba sa mení predvídateľným spôsobom podľa koncentrácie liečiva v krvi.

Aj keď nanočastice nie sú viditeľné voľným okom, pri použití špeciálnej infračervenej čítačky presvitajú cez kožu. A na rozdiel od niektorých predtým vyvinutých podkožných senzorov, ktoré vydržali stabilné iba niekoľko dní, tento zostáva funkčný niekoľko mesiacov.

Senzor už testovali na bezsrstých laboratórnych potkanoch a podarilo sa mu presne určiť rôzne hladiny antibiotiká v ich krvi. Vedci dúfajú, že keď sa táto technológia ešte vylepší, bude možné ich použiť na detekciu nielen liekov, ale aj biomarkerov spojených s rôznymi zdravotnými problémami, dodáva server newatlas.com.

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #Pacient #liek #tetovanie #nanočastice #senzor