Chrániť sa očkovaním treba aj pred chrípkou

Epidémia nového koronavírusu zatienila riziko iných respiračných nákaz. Slovensko v minulom roku zaznamenalo zvýšený záujem verejnosti o očkovanie proti chrípke, no prekážkou bol nedostatok vakcín.

09.04.2021 18:24
chrípka, vírus Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Očkovacie látky sa každoročne menia v závislosti od aktuálne rozšírených chrípkových kmeňov a ich výroba je zložitým procesom. Odborníci preto upozorňujú, že pomôcť predísť situácii z roku 2020 môže predobjednávkový systém.

Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť SLS (SEVS SLS) upozorňuje, že počas pandémie COVID-19 ostáva v úzadí chrípka a jej riziká, hoci ide o ochorenie, ktorému sa dá účinne predchádzať očkovaním.

Na Slovensku je v období chrípkovej sezóny zaznamenaných priemerne 816 úmrtí ročne, ktoré sa dajú pripísať chrípke, z nich viac ako polovica sú úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia v priamej súvislosti s ochorením na chrípku.

„Pre zraniteľnú časť populácie znamená vakcína ochranu pred chrípkou a jej komplikáciami. Chrípka oslabuje organizmus, čo môže uľahčiť infikovanie sa koronavírusom a naopak. Priebehy oboch ochorení môžu mať vážny dopad na zdravotný stav rizikových pacientov, pritom obom chorobám a ich komplikáciám môžeme predchádzať očkovaním“ hovorí predsedníčka SEVS SLS profesorka Zuzana Krištúfková a zdôrazňuje, že rizikové skupiny obyvateľstva sú v prípade chrípky a nového koronavírusu veľmi podobné.

Pre zabezpečenie hladkého priebehu očkovania a ochrany populácie pred epidémiou chrípky je podľa odborníkov nevyhnutné očkovaciu sezónu 2021/2022 plánovať včas, napríklad systémom predobjednávok.

Lekárnici aj výrobcovia vakcín upozorňujú, že treba myslieť na zvýšený záujem rizikových skupín pacientov o očkovanie proti chrípke a zabezpečiť tak dostatočné kapacity pre každého, kto bude mať o vakcínu záujem. Všeobecní lekári a zdravotnícke zariadenia tak môžu urobiť do 30. apríla.

Cesta vakcíny k užívateľovi

2107-Complet_Infographies_FLU_Quadrivalent_EN_V8

Výroba a distribúcia očkovacích látok proti chrípke je náročný proces plánovaný mesiace pred chrípkovou sezónou. „Predobjednávky v lekárňach reflektujú záujem pacientov o očkovanie. Lekári a zdravotnícke zariadenia avizujú lekárňam predpokladaný počet vakcín pre svojich pacientov a zamestnancov, a to rozhodne o množstve vakcín dovezených na Slovensko. Vzhľadom na charakter výroby vakcín je navýšenie objednávok (oproti minulým obdobiam) možné len v čase predobjednávok, nie v čase rozbehnutej očkovacej sezóny,“ vysvetľuje Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory.

Celý proces výroby vakcín sa pre severnú pologuľu začína vo februári. Keďže sa chrípkový vírus mení, očkovacia látka musí byť pre každú sezónu iná a vyrobená nanovo, aby obsahovala najaktuálnejšie kmene vírusu chrípky.

Na základe vzoriek vírusov z viac ako 100 krajín identifikujú laboratória Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) každoročne vírusy, ktoré cirkulujú vo svete. Spracovaním týchto informácií WHO definuje kmene, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou môžu zapríčiniť rozsiahle a vážne epidémie v najbližšej sezóne. Z vybraných kmeňov sa vyrábajú vakcíny.

Od júna do augusta prebieha finálna výroba vakcín nastavená podľa špecifikácií WHO. Každý krok výroby sprevádzajú prísne výstupné kontroly kvality, ktoré tvoria až 70 % výrobného času. Posledným krokom k užívateľovi je samotná distribúcia vakcín do jednotlivých krajín, ktorá prebieha v septembri.

Pre koho je očkovanie určené

WHO odporúča očkovanie proti chrípke najmä tehotným ženám, zdravotníckym pracovníkom, starším ľuďom nad 59 rokov, chronicky chorým pacientom s ochorením dýchacích ciest, srdcovo-cievneho aparátu, obličiek a močovo-pohlavného systému, metabolickými poruchami vrátane cukrovky, s poruchami imunity vrátane AIDS a osobám po transplantácii orgánov a deťom od 6 mesiacov veku do 5 rokov. Na Slovensku je očkovanie proti chrípke osôb žijúcich v zariadeniach sociálnej starostlivosti povinné.

Očkovanie proti chrípke je najvhodnejšie vykonať v priebehu októbra – novembra. Dostatočná ochranná hladina protilátok sa vytvorí 14 dní po očkovaní a účinok trvá približne 6 až 12 mesiacov. Vírusy chrípky sa menia, preto je dôležité očkovať sa pravidelne, každý rok.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #vakcína #infekčné choroby #koronavírus #chrípkový kmeň