EMA skúma vakcínu od firmy Johnson and Johnson kvôli prípadom krvných zrazenín

Európska agentúra pre lieky (EMA) podľa agentúry AFP oznámila, že skúma vakcínu proti covidu-19 od výrobcu Johnson & Johnson (J & J) kvôli štyrom zaznamenaným prípadom krvných zrazenín u osôb očkovaných touto látkou.

10.04.2021 10:21
johnson, vakcína Foto:
Jednodávková vakcína proti ochoreniu COVID-19 od americkej spoločnosti Johnson & Johnson.
debata (10)

Spoločnosť J & J agentúre Reuters oznámila, že si je vedomá existencie týchto prípadov, ale že zatiaľ nebola preukázaná ich súvislosť s očkovaním. EMA sa okrem toho ďalej zaoberá očkovacím preparátom od výrobcu AstraZeneca v súvislosti s hlásenými ťažkosťami týkajúcimi sa cievnej sústavy.

Podľa agentúry EMA sa vyskytli štyri prípady závažných krvných zrazenín, dávaných do súvislosti s nízkou hladinou krvných doštičiek, u osôb očkovaných preparátom z európskej divízie firmy J & J Janssen. „Jeden prípad bol zaznamenaný počas klinického testu a tri ďalšie pri očkovaní v USA. Jeden z nich bol smrteľný,“ spresnila podľa AFP lieková agentúra. Odborník na bezpečnosť liekov z úradu EMA Peter Arlett upozornil, že známy výskyt krvných zrazenín je ale extrémne nízky vzhľadom k tomu, že preparát si už nechalo aplikovať 4,5 milióna ľudí po celom svete.

EMA už používanie vakcíny od spoločnosti J & J v Európskej únii schválila. Očkovať sa s ňou má v členských krajinách začať tento mesiac.

Lieková agentúra doplnila, že sa tiež zaoberá piatimi prípadmi syndrómu kapilárneho úniku, ktoré boli zaznamenané po očkovaní AstraZenekou. Syndróm sa podľa vyhlásenia agentúry vyznačuje únikom tekutiny z ciev, ktorý spôsobuje opuch tkanív a pokles krvného tlaku. EMA spresnila, že príčinná súvislosť medzi očkovaním a týmito ťažkosťami nebola zatiaľ preukázaná.

Po preskúmaní oboch problémov sa EMA rozhodne, či je potrebné podniknúť určité kroky či rozhodnúť o regulácii. Tá by mohla spočívať napríklad v zaznamenaní vedľajších účinkov očkovacích preparátov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcína #krvná zrazenina #Covid-19 #J & J