Tretina ľudí po covide má psychické či neurologické problémy, uvádza štúdia

Každému tretiemu z viac než 230 000 skúmaných pacientov, ktorí prekonali covid-19, boli do šiestich mesiacov diagnostikované neurologické či psychiatrické problémy ako úzkosti alebo depresie.

19.04.2021 20:00
depresia, smútok, nostalgia, osamelosť,... Foto:
Ilustračná fotografia.
debata (2)

Výsledky štúdie boli zverejnené v odbornom časopise The Lancet Psychiatry. Podľa agentúry AFP ide zatiaľ o najrozsiahlejší výskum vplyvu covidu na mentálne zdravie.

Autori štúdie analyzovali elektronické zdravotné záznamy 236 379 pacientov po covide, väčšinou Američanov a zistili, že diagnózu jedného zo 14 častých neurologických či psychiatrických ochorení dostalo 34 percent z nich. V kontrolnej skupine vedci skúmali pacientov, ktorí prekonali chrípku a respiračné ochorenia. Najčastejším problémom, ktorý bol pozorovaný u 17 percent pacientov po covide, boli úzkosti, u 14 percent skúmaných ľudí sa vyskytli afektívne poruchy.

hrubé črevo, rakovina, skríning Čítajte aj Vedci skúmajú vplyv pandémie na prevenciu rakoviny

V priemere menej časté u skúmanej vzorky ľudí bolo krvácanie do mozgu, ktoré sa vyskytlo u 0,6 percenta ľudí, cievna mozgová príhoda (u 2,1 percenta pacientov) a demencia (0,7 percenta skúmaných).

Ich výskyt bol ale vyšší u osôb, ktoré mali ťažký priebeh. Cievna mozgová príhoda bola diagnostikovaná siedmim percentám pacientov, ktorí boli hospitalizovaní na jednotkách intenzívnej starostlivosti a demencie takmer dvom percentám z nich.

„Výsledky nášho výskumu ukazujú, že ochorenie mozgu a psychické ťažkosti sú častejšie po prekonaní covidu, než po chrípke a respiračných infekciách,“ uviedol Max Taquet, psychiater z Oxfordskej univerzity, ktorý sa podieľal na vedení štúdie. Upresnil, že štúdia nedokázala určiť, ktoré biologické či psychologické mechanizmy konkrétne za vyšším výskytom ťažkostí stoja a podčiarkol, že je potrebné ďalšie skúmanie príčin, aby im bolo možné predísť.

televízia, sledovanie TV, muž, gauč, sedačka, krvná zrazenina, embólia pľúc, oddych, relax, zábava Čítajte aj Štúdia: Sedavý životný štýl má na priebeh covidu väčší vplyv než fajčenie

Ťažkosti ako úzkosti by mohli byť zapríčinené stresom, ktorý zažívame pri ochorení alebo hospitalizáciou, zatiaľ čo cievna mozgová príhoda alebo demencia by mohli súvisieť s biologickým dopadom samotného vírusu alebo reakciou tela na infekciu, uviedli podľa spravodajského portálu BBC autori štúdie.

Hoci pre jednotlivca je riziko väčšiny ochorení či ťažkostí malé, dopad na celú populáciu by mohol byť kvôli rozsahu pandémie covidu „značný“, varoval Paul Harrison, ďalší spoluautor štúdie, ktorý taktiež pôsobí na Oxfordskej univerzite.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #vírus #vedci #úzkosť #pacienti #koronavírus #Covid-19 #psychiatrické problémy