Dôverujete televízii a Facebooku? Nemáte dosť informácií o chorobe COVID-19

Aj keď sa mnohé médiá označujú ako "správy, ktorým môžete dôverovať", v skutočnosti vám môžu ponúkať viac dezinformácií.

20.04.2021 06:00
noviny Foto:
debata (2)

Z novej štúdie vyplýva, že ľudia, ktorí dôverujú televízii a sociálnym médiám, čo sa týka správ o chorobe COVID-19, vlastne vedia o koronavíruse menej. Vedci z Pensylvánskej štátnej univerzity tvrdia, že tí, ktorí sa najviac spoliehajú na Facebook, sú o covide informovaní najmenej.

Tím vykonal prieskum medzi takmer 6000 Pensylvánčanmi v marci 2020, dva týždne po vyhlásení globálnej pandémie. Ich zistenia odhaľujú, že ľudia, ktorí tvrdia, že ich hlavným zdrojom informácií je buď televízia alebo sociálne médiá, odpovedajú na menej otázok ohľadom pandémie správne. Najviac sa mýlia tí, ktorí používajú Facebook ako hlavný zdroj správ.

britsky virus Čítajte aj Podľa nových štúdií majú pacienti s britským variantom vyššiu vírusovú záťaž

„Vzostup sociálnych médií zmenil spôsob, akým sú ľudia na celom svete informovaní o aktuálnych udalostiach, pričom štúdie ukazujú, že až 66 percent Američanov sa spolieha na spravodajstvo zo sociálnych médií,“ uvádza v tlačovej správe Dr. Robert P. Lennon. „Je to znepokojujúce, pretože dezinformácie a nedorozumenia týkajúce sa ochorenia COVID-19 a jeho šírenia pravdepodobne prispeli k negatívnym následkom pandémie, ktorá si na celom svete vyžiadala viac ako 2,5 milióna obetí.“

Keďže sa choroba COVID-19 rýchlo rozšírila začiatkom minuloročného marca, Lennonov tím uskutočnil prieskum, ktorý mal otestovať znalosti obyvateľstva o vznikajúcej kríze. Po vyhlásení stavu núdze vtedajším prezidentom Donaldom Trumpom výskumníci otestovali vedomosti, vnímanie a preferované zdroje informácií o tomto ochorení.

chrípka, vírus Čítajte aj Covid-19 má po španielskej chrípke a AIDS najviac mŕtvych

Prieskum zahŕňal 15 tvrdení o koronavíruse a účastníci ich mali označiť ako pravdivé alebo nepravdivé. Vedci sa tiež pýtali, do akej miery si boli ľudia istí svojimi odpoveďami. Tieto tvrdenia zahrňovali témy šírenia, liečby či závažnosti ochorenia COVID-19.

Pokiaľ ide o to, komu verejnosť dôveruje v súvislosti s týmito správami, 42,8 percenta verí, že presné informácie majú webové servery vlády. Viac ako štvrtina (27,2%) uviedla, že najviac dôveruje televízii, na treťom mieste sú tí, ktorí dôverujú komunikačným kanálom zo zdravotníckeho systému (9,3%).

Výsledky podľa servera studyfinds.org ukazujú jasný vzťah medzi tým, odkiaľ Američania čerpajú správy, a znalosťami o chorobe COVID-19. Vedci zistili, že tí, ktorí dôverujú vládnym zdravotníckym webovým stránkam, majú o pandémii najvyššiu úroveň vedomostí. U respondentov dôverujúcich televízii bola menšia pravdepodobnosť, že na otázky o COVID-19 odpovedia správne. U tých, ktorí v akejkoľvek miere používali Facebook, bolo menej pravdepodobné, že na akúkoľvek otázku o tejto chorobe odpovedia správne.

hrubé črevo, rakovina, skríning Čítajte aj Vedci skúmajú vplyv pandémie na prevenciu rakoviny

Autori štúdie sa domnievajú, že to, odkiaľ ľudia čerpajú svoje správy, musí byť faktor pre úradníkov pripravujúcich oznámenia o verejnom zdraví. Dodávajú, že napríklad informácie týkajúce sa odporúčaní o sociálnom odstupe a nutnosti zdržovať sa v domácnosti nepomôžu nikomu, ak sa k nim verejnosť nedostane.

„Efektívna komunikácia je rozhodujúcim prvkom úspešného zvládnutia pandémie, pretože pokiaľ ide o šírenie choroby, verejnosť musí konať v zhode s odporúčaniami v oblasti verejného zdravia,“ uzatvára Lennon, profesor pre rodinné a komunitné lekárstvo. Štúdia vyšla v časopise Current Medical Research & Opinion.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #štúdia #Televízia #koronavírus #Covid-19