Vedci skúmajú vplyv pandémie na prevenciu rakoviny

Kolonoskopia Johna Abrahama bola pre pandémiu odložená o niekoľko mesiacov. Keď sa na vyšetrenie konečne dostal, lekári našli bujnenie príliš veľké na to, aby ho pri preventívnom zákroku odstránili.

16.04.2021 20:00
hrubé črevo, rakovina, skríning Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na operáciu musel Abraham čakať niekoľko týždňov a niekoľko ďalších trvalo, kým zistili, že je nádor nezhubný, píše agentúra AP.

„Samozrejme si hovorím, či keby som išiel na vyšetrenie v čase, keď som mal, či by to všetko bolo inak, či som sa mohol prípadne vyhnúť operácii,“ hovorí Abraham, hypotekárny bankár z mesta Peoria v americkom štáte Illinois.

Keď covid vlani na jar zaplavil zdravotnícke zariadenia, boli o niekoľko mesiacov odložené milióny kolonoskopií, mamografií, skenov pľúc, cytologických testov a ďalších preventívnych vyšetrení súvisiacich s rakovinou. Výskumníci teraz skúmajú dôsledky tohto výpadku. Okrem iného zisťujú, koľko nádorových ochorení lekári nezistili včas a či boli nádory nájdené od obnovenia preventívneho testovania v pokročilejšom štádiu.

televízia, sledovanie TV, muž, gauč, sedačka, krvná zrazenina, embólia pľúc, oddych, relax, zábava Čítajte viac Štúdia: Sedavý životný štýl má na priebeh covidu väčší vplyv než fajčenie

Už teraz ale niektorí vedci pozorujú prvé náznaky problémov. Odborníci z univerzity v Cincinnati zistili, že keď nemocnica v júni znovu spustila tomografické skenovanie, 29 percent pacientov malo podozrivé nálezy, oproti ôsmim percentám v predchádzajúcich rokoch.

Niekoľko štúdií naznačuje, že v roku 2020 bola rakovina diagnostikovaná menšiemu počtu pacientov, pravdepodobne pre slabšiu prevenciu. Okolo 75 organizácií zaoberajúcich sa rakovinou nedávno vyzvalo na návrat k preventívnym vyšetreniam v rovnakom objeme ako v dobách pred pandémiou, a to čo najskôr, hneď ako to situácia dovolí.

Rakovinovým nádorom trvá roky, kým sa prejavia, a niektoré správy, naopak, naznačujú, že niekoľkomesačné oneskorenie v preventívnych vyšetreniach pri niektorých typoch rakoviny nemusí byť také problematické, ako sa niektorí obávajú. Napríklad výskumníci v Holandsku zistili, že oneskorenie v mamografických vyšetreniach neviedlo k väčšiemu počtu nájdených rakovinových nádorov v neskorších štádiách.

Pandémia tiež na tomto poli priniesla niektoré kreatívne riešenia, ako napríklad širšie využitie testov, ktoré je možné urobiť doma. Vo Filadelfii sa napríklad spojila jedna z veľkých cirkví s miestnymi lekármi a program na očkovanie proti chrípke v takzvanom drive-in programe prepojila s odovzdávaním vzoriek stolice, ktorá sa testuje kvôli rakovine hrubého čreva.

„Nebojíme sa vyskúšať všetko, keď to súvisí so zdravím,“ povedal reverend Leroy Miles z baptistickej cirkvi. „Mužov na testy nabádali ženy, hovorili: ,Išla som na mamogram.' A ja na to: ,Pani, veď aj vy máte hrubé črevo,'“ dodáva.

Preventívne testy sa líšia v rizikách a vo výhodách s nimi spojených a zdravotnícki odborníci sa dlho sporia, kto by mal ktoré podstúpiť a ako často. Výpadok spôsobený pandémiou mohol poslúžiť ako prirodzený experiment, ktorý by v porovnaní so staršími štúdiami preukázal, aké sú v súčasnosti tieto testy hodnotné.

Covid-19 / Koronavírus / Čítajte aj Sky News: V Británii zaznamenali indický variant vírusu s dvojitou mutáciou

Rozdiely v počte úmrtí však nebude možné vysledovať ešte dlhé roky, pretože včasné rozpoznanie je len jeden z mnohých faktorov, ktorý pomáha rakovinu pacientom prežiť. Záleží i na liečbe – a tú pandémia oneskorila tiež.

Doktor Ned Sharpless, šéf amerického Národného inštitútu pre boj s rakovinou, odhaduje, že by nasledujúca dekáda mohla zaznamenať až 10 000 nadbytočných úmrtí pre oneskorené rozpoznanie a liečbe rakovín prsníka a hrubého čreva.

Odloženie starostlivosti „bolo v určitom čase rozumné“, pretože výhody prevažovali riziká z vystavenia infekcii covidu, zároveň však prílišné pozdržanie „môže jednu z kríz verejného zdravia premeniť v mnoho ďalších“, napísal Sharpless v článku v časopise Science.

debata chyba