Pozitívny aspekt pandémie - oživenie rodinného stolovania

Zdravá nie je iba stredomorská strava, ale aj rodinný spôsob, ktorým v stredomorských krajinách pristupujú ku konzumácii jedla, vyplýva z novej štúdie.

17.04.2021 20:00
stolovanie Foto:
debata

Výskumníci tvrdia, že spoločné sedenie pri jedálenskom stole bez telefónov by mohlo byť kľúčové v boji proti detskej obezite.

Aj keď sa o stredomorskej strave dlho hovorí, že prináša zdravotný úžitok, vedci zistili, že s ňou spojené kultúrne tradície vrátane konverzácie a pomalšieho jedenia môžu dokonca zabrániť poruchám stravovania.

Potravinoví experti skúmali, ako pandémia ochorenia COVID-19 formovala rodinné stolovanie, keď sa mnoho domácností pri večeri pokúšalo odložiť svoje digitálne zariadenia a užiť si tak lepšie spoločné chvíle. Rozhovory s tínedžermi preukázali značné zlepšenie ich zdravia, ak nemali pri stole svoje telefóny či tablety. Vedci poznamenávajú, že pomalšie stravovanie a rozhovory môžu dospievajúcim pomôcť spoznať, kedy sa cítia nasýtení.

375b7a2b3c3decd3d3112d13a636117a-g94697dsp022-2 Čítajte aj EMA začína skúmať ďalšie protilátky. VIR-7831 by mohol pomôcť v liečbe covidu

Vedci analyzovali frekvenciu a trvanie rodinného stolovania, kde sa konalo, používanie digitálnych zariadení, prípravu jedla a druh komunikácie. Zistili, že rodiny, ktoré skúmali v Katalánsku, jedli väčšinou spolu iba večeru a ich stravovacie návyky sa líšili v závislosti od toho, či jedli sami alebo so svojimi blízkymi.

Keď si rodiny navzájom venovali menej času, nesedeli za stolom, rozptyľovali ich telefóny alebo sa nezapájali do rozhovorov, jedli nezdravšie. Rodičia tiež zistili, že sú schopní nadviazať užšie vzťahy so svojimi dospievajúcimi deťmi, ak jedia spolu, a úspešnejší boli tí, ktorí boli vzorom a pre svoje deti vytvorili zdravé stravovacie návyky.

„Je to jednoduchšie, keď sú deti malé, ale počas dospievania medzi vami a nimi dochádza k istému odcudzeniu a vďaka rozhovorom pri stole môžete získať malý náhľad do ich sveta,“ povedal jeden z rodičov výskumníkom.

kliešť Čítajte aj Vedci pripravili protilátky na kliešťovú encefalitídu. Fungujú ako prevencia aj liek

Štúdia, ktorú zverejnil časopis International Journal of Environmental Research and Public Health, nadväzuje na predošlé výskumy. Tie ukazujú, že spoločné rodinné stolovanie súvisí so zdravšou stravou, s väčším podielom ovocia a zeleniny a menšou konzumáciou sladených nápojov.

„V čase, keď sa vďaka lockdownu v dôsledku pandémie oživilo rodinné stolovanie, táto štúdia naznačuje jeden z možných pozitívnych aspektov tejto situácie, s ktorou sme konfrontovaní,“ vysvetľuje profesorka Anna Bachová-Faigová z Otvorenej katalánskej univerzity. „Zdravá strava nie je len to, čo jeme, ale aj to, ako to jeme. Pod pojmom stredomorská strava si ani zďaleka nemôžeme predstavovať iba zoznam potravín. Ide o kultúrny model, ktorý zahŕňa spôsob výberu, výroby, spracovania a spotreby týchto potravín.“

hrubé črevo, rakovina, skríning Čítajte aj Vedci skúmajú vplyv pandémie na prevenciu rakoviny

„Rovnako, ako odporúčame päť porcií ovocia a zeleniny denne, mohli by sme tiež odporučiť aspoň jedno rodinné stolovanie denne,“ dodáva profesorka Bachová-Faigová na serveri studyfinds.org.

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #štúdia #vírus #výskum #jedáleň #stredomorská strava #pandémia #Covid-19