Podľa nových štúdií majú pacienti s britským variantom vyššiu vírusovú záťaž

Podľa dvoch nových britských štúdií majú pacienti s takzvanou "britským" variantom koronavírusu vyššiu vírusovú nálož.

18.04.2021 19:01
debata (3)
Foto: SHUTTERSTOCK
britsky virus

Nepotvrdilo sa však, že by táto nákazlivejšia mutácia vírusu mala za následok horší priebeh choroby COVID-19 alebo vyššiu mortalitu. Štúdiu zverejnili vedecké časopisy The Lancet Infectious Diseases a The Lancet Public Health.

Už skôr výskum ukázal, že variant B.1.1.7 sa ľahšie prenáša z človeka na človeka ako pôvodná „divoká“ forma, ktorá bola objavená v čínskom Wu-chane. Skoršie štúdie však čiastočne hovorili tiež o vyššej úmrtnosti medzi pacientmi infikovanými sledovanou mutáciou.

stolovanie Čítajte aj Pozitívny aspekt pandémie - oživenie rodinného stolovania

Prvá z dvojice nových na sebe nezávislých štúdií správy o väčšej nebezpečnosti mutácie popiera s tým, že pozorovanie pacientov v londýnskych nemocniciach ukazuje, že „variant B.1.1.7 nesprevádza ťažšie priebehy a viac úmrtí“. Pri interpretácii dát je však potrebné zohľadniť skutočnosť, že štúdia sa opiera len o prípady, ktoré skončili v nemocnici. Vedci z londýnskej University College s pomocou PCR testov sledovali vírusovú záťaž nakazených a tiež priebeh choroby a prípady úmrtia.

U infikovaných takzvaným britským variantom zistili vyššiu vírusovú záťaž, ale podiel zomrelých na covid medzi nimi nebol vyšší.

Druhá štúdia z časopisu The Lancet Public Health sa zamerala na príznaky pacientov s covidom, ktorí symptómy hlásili prostredníctvom aplikácie britského zdravotníckeho systému.

Hlásené údaje vedci uvádzali do súvislosti s rozšírením variantu v jednotlivých regiónoch. Ani táto štúdia nezistila žiadne významné rozdiely v závažnosti príznakov, ani pokiaľ ide o preukázateľné dlhodobé následky infekcie. Experti ale zistili, že britská prezentácia má za následok výrazné zvýšenie reprodukčného čísla, ktoré opisuje vývoj epidémie. Aj to podporuje tvrdenie, že britský variant je nákazlivejší.

hrubé črevo, rakovina, skríning Čítajte aj Vedci skúmajú vplyv pandémie na prevenciu rakoviny

Pretože obe štúdie boli podľa agentúry DPA vykonané v zime v Londýne a v južnom Anglicku, kde sa vtedy variant rýchlo šíril, mali vedci dobrú možnosť ich porovnávania. Experti ale zdôraznili, že je potrebný ďalší výskum.

Experti tiež upozornili, že nie je dôvod na úľavu z toho, že variant nie je smrtnejší než pôvodný vírus. Pri vyššej infekčnosti totiž nakoniec zomiera viac ľudí, pretože sa za inak rovnakých podmienok nakazí mnohonásobne viac ľudí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pandémia #koronavírus #Covid-19 #britská mutácia