Výskum: Dávka univerzálnej vakcíny proti COVID-19 by mohla stáť jeden dolár

Napriek tomu, že vakcínu proti ochoreniu COVID-19 dostali už milióny ľudí, mnohí sa obávajú, či práve tá ich očkovacia látka im poskytne ochranu pred novými kmeňmi koronavírusu.

21.04.2021 06:00
Realistic 3D Illustration of COVID-19 Vaccine.... Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Vedci sa, našťastie, blížia k možnej univerzálnej odpovedi na pandémiu. Výskumníci vo Virgínii tvrdia, že nová vakcína, ktorá môže chrániť pred existujúcimi aj budúcimi kmeňmi, vykazuje sľubné výsledky pri testovaní na zvieratách. Ešte povzbudivejšie je, že „recept“ na výrobu takejto vakcíny nie je vôbec drahý a jedna dávka by mohla stáť iba jeden americký dolár (0,83 eura).

Steven Zeichner z lekárskej fakulty Virgínskej univerzity a virológ Xiang-Jin Meng z polytechnickej univerzity Virginia Tech úspešne otestovali svoju vakcínu na ošípaných. Podľa tímu zabraňuje prasatám ochorieť po infikovaní sa vírusom epidemickej hnačky ošípaných (PEDV) – prasacou verziou koronavírusu.

noviny Čítajte aj Dôverujete televízii a Facebooku? Nemáte dosť informácií o chorobe COVID-19

Vedci pri výrobe použili inovatívny postup, ktorý podľa Zeichnera otvára dvere pre vývoj univerzálnych vakcín proti chorobe COVID-19. Takáto vakcína by mohla zastaviť kmene zodpovedné za túto pandémiu, predchádzajúce vírusové epidémie (napríklad SARS) a dokonca aj kmene spôsobujúce bežné prechladnutie, konštatuje server studyfinds.org.

Virgínski vedci hovoria, že ich vakcína má niekoľko ďalších výhod. Najdôležitejšie je, že by sa ľahšie skladovala a prepravovala do odľahlejších oblastí sveta. Podľa výskumníkov by sa dala vyrobiť vo veľkom množstve pomocou existujúcich zariadení na výrobu vakcín. To, čo robí túto potenciálnu očkovaciu látku takou jedinečnou, vysvetľuje Zeichner, je ich nová platforma pre rýchly vývoj vakcín.

„Naša nová platforma ponúka nový spôsob rýchlej a lacnej výroby vakcín už v existujúcich zariadeniach po celom svete, čo by malo byť obzvlášť užitočné pri reakcii na pandémiu,“ uvádza výskumník v tlačovej správe Virgínskej univerzity.

britsky virus Čítajte aj Podľa nových štúdií majú pacienti s britským variantom vyššiu vírusovú záťaž

Zeichnerova nová platforma syntetizuje DNA, ktorá povzbudí telo k produkcii časti vírusu. Tá môže potom inštruovať imunitný systém, ako lepšie reagovať na vírusové bunky.

DNA je vložená do inej malej skupiny molekúl DNA, plazmidov, ktoré sú schopné množiť sa vo vnútri baktérie. Plazmid potom vstupuje do baktérie a nabáda ju na rozmiestnenie bielkovín na svojom povrchu. Vedci používali pri tomto experimente baktérie E. coli.

Aj keď má E. coli zvyčajne zlú povesť, existujú kmene prospešné pre ľudské zdravie. V tomto prípade zbavili baktériu E. coli množstva jej génov. Ich odstránenie zvyšuje schopnosť imunitného systému rozpoznávať antigény vakcín na povrchu týchto baktérií.

Na vytvorenie tohto typu vakcíny vedci pestujú baktérie s expresiou týchto antigénov vo fermentore. Prístroj je veľmi podobný bežným zariadeniam, ktoré používajú pivovarníci. Po dokončení procesu však vedci tieto baktérie usmrtia formaldehydom s nízkou koncentráciou.

chrípka, vírus Čítajte aj Covid-19 má po španielskej chrípke a AIDS najviac mŕtvych

„Celobunkové inaktivované vakcíny sa v súčasnosti veľmi často používajú na ochranu pred smrteľnými chorobami, ako je cholera a čierny kašeľ. Továrne v mnohých krajinách s nízkym a stredným príjmom na celom svete teraz vyrábajú stovky miliónov dávok týchto vakcín ročne, za dolár za dávku alebo ešte menej, " vysvetľuje Zeichner. "Takéto továrne je možné prispôsobiť na výrobu tejto novej vakcíny. Keďže technológia je veľmi podobná, podobné by mali byť aj náklady.“

Tím vytvoril dve vakcíny, jednu na ochranu pred ochorením COVID-19, keď sa zamerali na spike proteín koronavírusu, a druhú na ochranu pred PEDV. V oboch prípadoch ide o ochorenia spôsobené koronavírusmi a vedci ich považujú za „vzdialených príbuzných“.

Výsledky ukazujú, že obidve vakcíny chránili ošípané pred rozvojom symptómov PEDV. Aj keď vakcíny nezabránili infekcii koronavírusom, zvieratá ochránili pred ťažkým priebehom choroby. Zdá sa tiež, že tieto dve vakcíny pripravujú telo na silnejší boj s rôznymi kmeňmi koronavírusov.

375b7a2b3c3decd3d3112d13a636117a-g94697dsp022-2 Čítajte aj EMA začína skúmať ďalšie protilátky. VIR-7831 by mohol pomôcť v liečbe covidu

Tím z Virgínie sa domnieva, že ak obe ich vakcíny chránia ošípané pred PEDV, potom ich vakcína proti koronavírusu SARS-CoV-2 bude mať pravdepodobne ten istý účinok aj u ľudí v prípade choroby COVID-19. Aby to však dokázali, vedci budú musieť svoje experimenty otestovať aj na ľuďoch a pre široké použitie budú potrebovať povolenie od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Autori štúdie zverejnenej v časopise PNAS zatiaľ tvrdia, že sú spokojní so svojimi prvotnými zisteniami, ktoré môžu čoskoro viesť k univerzálnej vakcíne proti COVID-19.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #vakcína #očkovacia látka #koronavírus #Covid-19